Pudinkové řezy se zakysankou

194
- reklama -

Suroviny

Těsto:
5 vajíček
250 g cukru krystalu
100 ml oleje
100 ml vody
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
(kakao)
Pudink:
1 l mléka
2 pudinky
(vyzkoušeno i s čokoládovým, ale i pro milovníky čokolády doporučuji vanilkový)
6 lžic cukru
Zakysanka:
800 g husté zakysané smetany
200 g čokolády na vaření

Postup přípravy receptu

  1. Buď můžeme vyšlehat celá vajíčka s cukrem do pěny (opravdu do pěny, cca 8 min.) nebo jen žloutky s cukrem do pěny. Do vyšlehané světlé hmoty, ať už je dělaná prvním způsobem nebo druhým, zašleháme vodu a olej. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Jestli jsme šlehali jen žloutky, tak teď je ten správný čas na přidání sněhu z bílků (sníh se líp vyšlehá za přidání špetky soli). Můžeme trošku těsta odebrat a přidat lžičku kakaa, aby to udělalo krásný dekor.


    Zobrazit celý recept

  2. Uvaříme se 6 lžícemi cukru oslazený pudink podle návodu na obalu. Na pudinku nešetříme! Vyplatí se koupit o chlup dražší od Dr.Oetkera. Z „neznačkového“ mám vyzkoušeno a po upečení se nedalo krájet-pudink neztuhl a byl pořád tekutý.

  3. Na vymaštěný a moukou vysypaný plech nalijeme nejdřív světlé těsto, pak tam cik-cak postříkáme tmavé a koncem nože opatrně promícháme, aby vznikl pěkný vzor. Uvařený pudink lžícemi klademe na neupečené těsto. Pečeme na 170°C cca 30 minut.

  4. Zakysanku pokojové teploty šleháme a pomaličku přidáváme za stálého šlehání zchladlou rozpuštěnou čokoládu. Pozor, aby měly podobnou teplotu (mohlo by se to srazit).

  5. Na vychladlý piškot natíráme „krém“ a můžeme zdobit podle chuti a fantazie. U nás je favorit skořice, kakao, ale i jen tak bez ničeho.

Poznámka od kuchařky

Ano, takových receptů je to plno, ale s rozpuštěnou čokoládou v zakysané smetaně jsem tu neviděla.. Byl by hřích to s ní nezkusit, stojí to za to. Je to moc chutný moučník, u kterého se nemusíte bát, že by byl suchý 🙂