
Suroviny
10 porcí
- Pudinkové těsto :
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 pistáciový pudink
- troška zeleného barviva
- Marcipánová hmota :
- 350 g sušeného polotučného mléka
- 250 g moučkového cukru
- 80 g mletého kokosu
- 200 g másla
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 bílky
- potravinářská barva
- Na dozdobení :
- máslový krém
- čokoládová poleva
- lentilky
- cukrové kuličky
Postup přípravy receptu
-
Na stůl prosejeme mouku, cukr, přidáme pudink, barvivo, máslo a žloutek. Zpracujeme hladké těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu.
-
Těsto vyválíme, vykrajujeme kytičky nebo kolečka, která dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme ve středně vyhřáté troubě – 10 minut na 180 °C .
-
Marcipánová hmota – všechny suroviny dáme do misky a zpracujeme těsto. Potom ho rozdělíme na několik částí a jednotlivé kusy obarvíme na požadovanou barvu – červenou – na berušky a kytičky, žlutou – na kytičky, vajíčka, část jsem udělala melírovanou – na vajíčka.
-
Z marcipánové hmoty uděláme kuličku a vtlačujeme do formičky na pracky, pro lepší vyklepnutí můžeme obalit v trošce moučkového cukru. Hotové jarní motivy necháme oschnout, potom dozdobíme polevou.
-
Dokončení – na kytičku nastříkáme pomocí ozdobné trubičky krém a na krém přilepíme vybraný motiv – berušku, kytičku – moje nápady jsou vidět na fotkách.
Poznámka od kuchařky
Toto cukroví mělo obrovský úspěch – a to nejen u malých koledníků. Je sice docela pracné – vyrábět ozdůbky, ale za ta rozzářená očička malých koledníků to opravdu stálo.