Suroviny
podle mističek
- 300 g ananasového kompotu nebo jiného dle chuti
- 1 vrchovatá lžíce Solamylu
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce ovesných vloček
- 5,5 dl mléka
- 3 lžíce krystalového cukru
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 vejce (oddělit žloutek a bílek)
- 4 lžíce práškového cukru
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Scezený kompot rozdělíme do misek. Tři čtvrtiny šťávy z kompotu nalijeme do kastrůlku, přivedeme k varu a ve zbylé rozmícháme solamyl.
-
Vroucí šťávu zahustíme solamylovou směsí, 5 minut povaříme, potom rozdělíme do misek s ovocem a necháme zchladnout.
-
Na másle zvolna opražíme vločky dozlatova, zalijeme je třemi čtvrtinami mléka, přidáme krystalový cukr a převaříme. Ve zbylém mléce rozmícháme žloutek s pudinkovým práškem a vroucí mléko jím zahustíme.
-
Mícháme do zhoustnutí, pak směs rozdělíme na ovoce a necháme vychladnout.
-
Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný tuhý sníh, vešleháme do něj práškový cukr a ze sněhu na každý pohár vytvoříme pomocí dvou lžiček několik nadýchaných sněhových nočků.
Poznámka od kuchařky
Recept pochází z únorového čísla časopisu Žena & kuchyně… postup jsem opsala přesně jak ho uvádějí v časopise, ale v praxi jsem si ho mírně upravila… zkusila jsem přidat jednu lžíci cukru při pražení vloček a ještě jsem jednu lžíci cukru ubrala, protože jsem se bála, že to bude moc sladké, ale po ochutnání bych řekla, že tam přijít měla, protože kompot to celé docela okyselil…a tak příště dám jednu při pražení vloček, druhou posypu uvařený solamyl v miskách a třetí do pudinku… 🙂 jinak jsem připravila i bílky, protože mě přítel varoval, že z nich může být salmonela, a tak jsem je vyšlehala ve vodní lázni…
Ještě tip na závěr – je lepší použít skleněné misky, aby vynikly vrstvy moučníku. 🙂