
Suroviny
4 porce
- 3/4 kg hovězí kližky
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 10 dkg slaniny
- 2 nakládané kyselé okurky
- 2 vařená vejce natvrdo
- 1 lžice sádla
- 1 větší cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 větší mrkev
- 1/2 menšího celeru
- koření:
- 7 kuliček pepře celého
- 7 kuliček nového koření celého
- 3 bobkové listy
Postup přípravy receptu
-
Hovězí kližku nakrájíme na velikost jednotlivých porcí. Každý kousek masa osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Cibuli a zeleninu nakrájíme na menší kousky, slaninu na kostičky.
-
Na rozpáleném sádle orestujeme cibuli spolu se slaninou a vložíme maso, které zprudka po všech stranách opečeme. Pak přidáme celer s mrkví, koření, kyselé okurky nakrájené na kousky, podlijeme a dusíme do měkka.
-
Když je maso hotové, vyndáme ho na talíř, z kastrolu odstraníme jednotlivá koření a přidáme lžíci hladké mouky. Zředíme vodou do požadované hustoty a všechno dohromady rozmixujeme.
-
Chvíli omáčku povaříme a vložíme zpátky maso. Vejce natvrdo a kyselou okurku nakrájíme na drobno, vmícháme opatrně do omáčky a již nevaříme. Podáváme s knedlíkem nebo rýží ozdobené vajíčkem a kyselou okurkou.