Pstruh na zelenině z jednoho pekáčku

81
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 středně velcí pstruzi
100 g uzeného špeku
3 velké žampiony
1 cibule
2 čerstvé papriky
3 PL sladkého kečupu
1/2 KL drceného kmín
1/2 KL mletého pepře
3 menší brambory
8 cherry rajčátek
koření na ryby

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na vyhřátí. Pstruhy opláchneme, osušíme a posypeme kořením na ryby ze všech stran, i uvnitř. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky, žampionům zakrojíme nožku, sloupneme kloboučky a nakrájíme na silnější plátky.

  2. Papriky očistíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na podlouhlé nudličky. Oloupané brambory nakrájíme na velké kostky. Špek nakrájíme na drobnější kostičky, vložíme na rozehřátou suchou pánev a necháme osmahnout dozlatova.

  3. Vybereme z pánve a uchováme bokem. Tuk z vyškvařené slaniny slijeme, necháme jen nepatrnou část na kterou dáme restovat nakrájené žampiony, které okořeníme drceným kmínem a pepřem, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme 5 minut podusit.

  4. Poté přidáme kečup, cibuli a papriky a odkryté opékáme dalších 5 minut. Přidáme brambory, vyškvařenou slaninu (trošku si dáme bokem na posypání hotového pokrmu), promícháme a vložíme do zapékací mísy.

  5. Pánvičku vypláchneme 1/2 dcl vody, vlijeme do připravené zeleninové směsi, narovnáme pstruhy, obložíme cherry rajčátky, přiklopíme víkem a vložíme do předehřáté trouby.

  6. Až začne obsah v míse bublat, necháme na plný výkon péct 15 minut. Pak víko odstraníme a stále na plný výkon trouby dopečeme 10 minut. Hotové pstruhy dáme na talíř, obložíme zeleninovou směsí a posypeme vyškvařenou slaninkou.

Poznámka od kuchařky

Takto připravená ryba (můžeme použít jakoukoliv) je šťavnatá a velice chutná. Původně jsem chtěla připravit “Pstruha po cikánsku“ podle kuchařské knížky Skvosty české kuchyně, ale při pohledu do ledničky jsem si recept upravila podle sebe a jsem ráda, protože jsem od manžela sklidila velice hezkou pochvalu. Jen nás v závěru při hodování trošku rušily rybí kůstky. Štikozubec by se asi hodil více:-)

Hlavy a konečky ocásků jsem musela před přípravou odstranit, aby mi vše vešlo do zapékací mísy.