Suroviny
- Filet pstruha lososovitého
- 1 citron
- Asi 4 cl bílého vína
- Olivový olej
- Snítka rozmarýnu
- Sůl
- Zelenina:
- 2-3 brambory
- 80 g řapíkatého celeru
- 80 g mrkve
- 1 lžička růžového pepře
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžíce vinného octa
- 1/2 lžičky medu
- Sůl
Postup přípravy receptu
-
Brambory omyjeme a dáme vařit ve slupce do osoléné vody.
-
Růžový pepř lehce podrtíme v hmoždíři.
-
V misce smícháme vinný ocet, špetku soli, růžový pepř, med a olej. Důkladně prošleháme.
-
Rybu na kůži lehce nařežeme, z obou stran potřeme olejem, posypeme nasekaným rozmarýnem a osolíme.
-
Rozehřejeme pánev a rybu kůží dolů vložíme na pánev, asi po minutě podlijeme lehce vínem a posypáme nastrouhanou kůrou asi z poloviny citronu.
-
Přilijeme ještě trošku vody a přiklopené dusíme asi 3 minuty. Podle chuti pokapeme citronovou šťávou.
-
Dáme vařit vodu na blanšírování zeleniny.
-
Řapíkatý celer oloupeme a zbavíme ho „žilek“.
-
Mrkev oloupeme a stejně tak, jako celer, nakrájíme na hranolky asi 5 cm dlouhé.
-
Vroucí vodu osolíme a vložíme do ní zeleninu. Po třech minutách vyjmeme a zchladíme ve studené vodě, vyjmeme a necháme okapat.
-
Horké brambory rozkrojíme na čtvrtiny a spolu se zeleninou vložíme do mísy se zálivkou a promícháme.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz