Suroviny
2 porce
- Filet ze pstruha lososovitého cca 400 g
- 50 g másla
- 50 g uzené slaniny
- sůl
- citronová šťáva
- 2 lžíce 31% smetany
- 1 dcl červené víno
- bylinky podle chuti – (rozmarýn, tymián..)
Postup přípravy receptu
-
Pstruha osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a posypeme bylinkami.
-
Necháme ho v chladu ležet aspoň půl hodiny.
-
Zapékací misku vymažeme máslem a přidáme na nudličky nakrájenou slaninu. Na tento základ vložíme pstruha, podlijeme vínema a dáme do rozpálené trouby.
-
Zhruba po 10 minutách podlijeme smetanou a ještě 10 minut pečme horkým vzduchem. Podáváme s opečenými bramborami, nebo jen zeleninovým salátem, popřípadě s Mozarellou s rajčaty.
Poznámka od kuchařky
Včera jsem v Lidlu narazila na tuhle rybku. Byla vedle chlazeného lososa a chvíli jsem váhala, ale jen chvilku :-). Neznámé je pro mne výzvou. Vynikající, jemná, lahodná rybka 🙂
Pstruh obecný mořský je dravá ryba z čeledi lososovití. Je migrující forma pstruha obecného, která se vyznačuje stříbřitým zbarvením. Obdobně jako losos obecný, odplouvá ve věku dvou až tří let do moře a do řek se vrací před rozmnožováním. Od lososa obecného se liší hlavně ostře zakončenou ocasní ploutví.