Suroviny
- 510 g (ml) vody
- lžička sladěnky
- rovná lžíce drceného kmínu
- 15 g soli
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 850-870 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
Postup přípravy receptu
-
1. stupeň poliše:
dobře smícháme 90 g příjemně vlažné vody, sladěnku, droždí a 90 g hladké mouky (vše odváženo z celkově udaného množství v Surovinách) a zakryté necháme pracovat asi 80 minut – vykynuté těstíčko bude plné bublinek a po uplynutí dané doby jeho povrch začne klesat. -
2. stupeň poliše:
přidáme a dobře vmícháme 355 g vlažné vody, 200 g hladké mouky a necháme zakryté kynout v teplém prostředí 1 h a 40min. – toto řídké těstíčko bude ještě víc napěněné, než v 1. stupni. -
Po uplynutí dané doby do kvásku vmícháme zbytek surovin – asi 20 g z hladké mouky jsem si nechala na podsyp. Těsto necháme vykynout, téměř 2 hodiny, po prvních 50 minutách je dobré je promísit (přetužit).
Z vykynutého těsta uděláme bochník (nebo dva menší), který dáme vykynout do ošatky.
Těsto je nelepivé, dobře se s ním pracuje a moc hezky voní. -
Vykynuté bochníky opatrně vykulíme na plech, potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě – prvních asi 20 minut pečeme při 230°C, pak teplotu zmírníme na 210°C a dopečeme.
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz