- reklama -
Suroviny
- 350 g hladké mouky
- 80 g žitné celozrnné mouky (měla jsem hrubě mletou)
- 1 vrchovatá lžička drceného kmínu
- necelé 2 zarovnané lžičky soli (1 + 3/4)
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 1 malá lžička cukru
- 21-25 g čerstvého droždí
- zhruba 260 ml vlažné vody (dle potřeby)
- 1,5 lžíce lněného semínka
Postup přípravy receptu
-
Smícháme prosátou hladkou a celozrnnou žitnou mouku se solí, uděláme důlek, tam dáme cukr, část vlažné vody a rozdrobíme droždí.
-
Chvíli necháme až droždí vzejde, přidáme zbytek vody, olej, ocet a zaděláme těsto. Těsto může být trochu volnější, jelikož se pak peče ve formě.
-
Ke konci hnětení přidáme lněné semínko.
-
Těsto necháme vykynout a pak z něho vytvarujeme bochánek a z bochánku vyválíme šišku.
-
Tu dáme do chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení nebo potřeli olejem.
-
Těsto roztlačíme ke dnu a ke kraji formy, necháme vykynout. Pak vložíme do předehřáté trouby, upečeme, vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce..
Poznámka od kuchařky
Formu mám o rozměrech 30 x 11,5 o výšce 8 cm.
Kuchařka: Merylas