Pšenično – žitný chlebík pečený ve formě

36
- reklama -

Suroviny

350 g hladké mouky
80 g žitné celozrnné mouky (měla jsem hrubě mletou)
1 vrchovatá lžička drceného kmínu
necelé 2 zarovnané lžičky soli (1 + 3/4)
1 lžíce oleje
1 lžíce octa
1 malá lžička cukru
21-25 g čerstvého droždí
zhruba 260 ml vlažné vody (dle potřeby)
1,5 lžíce lněného semínka

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme prosátou hladkou a celozrnnou žitnou mouku se solí, uděláme důlek, tam dáme cukr, část vlažné vody a rozdrobíme droždí.


    Zobrazit celý recept

  2. Chvíli necháme až droždí vzejde, přidáme zbytek vody, olej, ocet a zaděláme těsto. Těsto může být trochu volnější, jelikož se pak peče ve formě.

  3. Ke konci hnětení přidáme lněné semínko.

  4. Těsto necháme vykynout a pak z něho vytvarujeme bochánek a z bochánku vyválíme šišku.

  5. Tu dáme do chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení nebo potřeli olejem.

  6. Těsto roztlačíme ke dnu a ke kraji formy, necháme vykynout. Pak vložíme do předehřáté trouby, upečeme, vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce..

Poznámka od kuchařky

Formu mám o rozměrech 30 x 11,5 o výšce 8 cm.