Pšenično-žitný chleba z mísy

56
- reklama -

Suroviny

Preferment:
180 g pšeničné chlebové mouky
180 g vody
1 g čerstvého droždí
– nechat kvasit 12 hodin
dále:
90 g žitné chlebové mouky
330 g pšeničné chlebové mouky
160-180 g piva
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
7 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozpustíme v pivu a spolu s ostatními surovinami přidáme k vykvašenému prefermentu – umícháme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout.
    Během doby kynutí můžeme těsto 1-2x popřekládat, bude mít lepší strukturu střídy.

  2. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, který usadíme do sádlem vymazané smaltované mísy a znovu necháme téměř zcela nakynout (dokyne během prvních minut pečení v troubě).

  3. Povrch chleba potřeme vodou, i s mísou vsadíme do částečně předehřáté trouby a upečeme (200-220°C/asi 60 minut).

Poznámka od kuchařky

Vsadíme do částečně předehřáté trouby – poprvé jsem i s mísou dala péct do trouby vyhřáté, chleba se nestejnoměrně zahříval (na vrchní kůrku působila shora vyhřátá trouba, zespodu se začal péct později – bránila mu v tom studená mísa) a pod vrchní kůrkou pak byla v upečeném chlebu díra.

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz