
Suroviny
- Preferment:
- 180 g pšeničné chlebové mouky
- 180 g vody
- 1 g čerstvého droždí
- – nechat kvasit 12 hodin
- dále:
- 90 g žitné chlebové mouky
- 330 g pšeničné chlebové mouky
- 160-180 g piva
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- 7 g droždí
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozpustíme v pivu a spolu s ostatními surovinami přidáme k vykvašenému prefermentu – umícháme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout.
Během doby kynutí můžeme těsto 1-2x popřekládat, bude mít lepší strukturu střídy. -
Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, který usadíme do sádlem vymazané smaltované mísy a znovu necháme téměř zcela nakynout (dokyne během prvních minut pečení v troubě).
-
Povrch chleba potřeme vodou, i s mísou vsadíme do částečně předehřáté trouby a upečeme (200-220°C/asi 60 minut).
Poznámka od kuchařky
Vsadíme do částečně předehřáté trouby – poprvé jsem i s mísou dala péct do trouby vyhřáté, chleba se nestejnoměrně zahříval (na vrchní kůrku působila shora vyhřátá trouba, zespodu se začal péct později – bránila mu v tom studená mísa) a pod vrchní kůrkou pak byla v upečeném chlebu díra.
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz