Pšenično-žitný chléb s vlašskými ořechy

70
- reklama -

Suroviny

250 ml podmáslí nebo kefíru (případně jogurt, mléko)
150 g polohrubé mouky
160-170 g žitné mouky
40-60 sekaných jader vlašských ořechů
1/2 sáčku sušeného droždí
1 lžička medu
1 zarovnaná lžička soli
drcený kmín

Postup přípravy receptu

  1. Vlažné podmáslí promícháme s medem a kvasnicemi, zakryjeme a necháme na teplém místě zhruba 15 minut vzejít.

  2. Mouku prosijeme, přidáme sůl, kmín a kvásek a vypracujeme těsto – nejlépe elektrickým hnětačem. Těsto je hutné a lepkavé – vyklopíme ho na desku, trochu prohněteme a zapracujeme nasekané ořechy. Pak z něj utvoříme poměrně tenkou večku, kterou vložíme do namazané nebo papírem vyložené formy na chlebíček. Zakryjeme utěrkou a necháme na teple zhruba 60 minut kynout. Buďte trpěliví, může to trvat i déle, než se objem těsta začne zvětšovat.

  3. Troubu rozpálíme na 200 stupňů (horovzduch na 180) a vložíme do ní formu s těstem. Pečeme, až kůrka zpevní a zhnědne (zda je chléb hotový, můžeme zkontrolovat vbodnutím špejle – těsto se nesmí lepit). Pokud je upečeno, vyklopíme chléb na mřížku a necháme vychladnout. Doporučuji ukrojit si z ještě vlažného chleba patku.

  4. Lehce nasládlý, hutný chleba s ořechy se hodí k dobrému sýru (camembert, brie, kozí s medem nebo brusinkami), určitě nic nezkazíme, když si ho dáme jenom s máslem, případně s máslem a dobrou zavařeninou nebo medem.

Poznámka od kuchařky

Už léta peču chleba kváskový, ale teď, když ho dělám mnohem častěji, jsem chtěla zkusit změnu a vzpomněla jsem si na tento recept – cca před 15 lety to byl můj první pokus o domácí chleba.

Zdroj: Praktická žena do kapsy 5/2003