
Suroviny
- 250 ml podmáslí nebo kefíru (případně jogurt, mléko)
- 150 g polohrubé mouky
- 160-170 g žitné mouky
- 40-60 sekaných jader vlašských ořechů
- 1/2 sáčku sušeného droždí
- 1 lžička medu
- 1 zarovnaná lžička soli
- drcený kmín
Postup přípravy receptu
-
Vlažné podmáslí promícháme s medem a kvasnicemi, zakryjeme a necháme na teplém místě zhruba 15 minut vzejít.
-
Mouku prosijeme, přidáme sůl, kmín a kvásek a vypracujeme těsto – nejlépe elektrickým hnětačem. Těsto je hutné a lepkavé – vyklopíme ho na desku, trochu prohněteme a zapracujeme nasekané ořechy. Pak z něj utvoříme poměrně tenkou večku, kterou vložíme do namazané nebo papírem vyložené formy na chlebíček. Zakryjeme utěrkou a necháme na teple zhruba 60 minut kynout. Buďte trpěliví, může to trvat i déle, než se objem těsta začne zvětšovat.
-
Troubu rozpálíme na 200 stupňů (horovzduch na 180) a vložíme do ní formu s těstem. Pečeme, až kůrka zpevní a zhnědne (zda je chléb hotový, můžeme zkontrolovat vbodnutím špejle – těsto se nesmí lepit). Pokud je upečeno, vyklopíme chléb na mřížku a necháme vychladnout. Doporučuji ukrojit si z ještě vlažného chleba patku.
-
Lehce nasládlý, hutný chleba s ořechy se hodí k dobrému sýru (camembert, brie, kozí s medem nebo brusinkami), určitě nic nezkazíme, když si ho dáme jenom s máslem, případně s máslem a dobrou zavařeninou nebo medem.
Poznámka od kuchařky
Už léta peču chleba kváskový, ale teď, když ho dělám mnohem častěji, jsem chtěla zkusit změnu a vzpomněla jsem si na tento recept – cca před 15 lety to byl můj první pokus o domácí chleba.
Zdroj: Praktická žena do kapsy 5/2003