Pšenično-žitné bulky s lněným semínkem

82
- reklama -

Suroviny

400 g hladké pšeničné mouky
200 g žitné chlebové mouky
430 ml vody
25 g droždí (čerstvé)
2 PL oleje
1 KL cukru
2 KLsoli
1 KL octa
3 PL lněného semínka

Postup přípravy receptu

  1. Z celkového množstva vody odberieme asi polovicu, zohrejeme na vlažnú teplotu, rozmiešame v nej cukor a droždie, pridáme 2 PL múky. Necháme stáť v teple cca 30 min.


    Zobrazit celý recept

  2. V mise zmiešame múky, soľ, pridáme olej, ocot, semienka, kvások a so zvyškom vody vypracujeme plastické cesto. (Niekedy je potrebné pridať ešte trochu vody – ak by sa nám cesto zdalo tuhé.).
    Zakryté necháme kysnúť v teple, kým nezdvojnásobí objem.

  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prepracujeme, rozdelíme na 18 – 20 ks, z každého kúska urobíme bulku. Ukladáme na plech s fóliou, pečiacim papierom. Potrieme vodou, žiletkou narežeme a necháme ešte dokysnúť.

  4. Rúru zohrejeme na 180-200°C a pečieme cca 18-20 min.