Suroviny
- 240 g vody
- 40 g oleje
- 200 g hladké mouky
- 200 g celozrnné pšeničné mouky Natur Jihlava
- necelé 2 rovné lžičky soli
- 8-10 g čerstvého droždí
- Na potření a posyp:
- vejce
- hrubě strouhaný sýr
Postup přípravy receptu
-
V několika lžících vlažné vody rozmícháme droždí a trošku mouky (vše z odváženého, přichystaného množství surovin) a tento kvásek necháme asi 20-30 minut kynout.
-
Ke kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme měkké těsto, které necháme na teplém místě asi 30-40 minut kynout.
-
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na poloviny a z každého kusu uděláme bulku, kterou necháme 15 minut odpočinout. Pak bulky rozválíme do kruhu, rádýlkem kruh těsta rozkrájíme na 6-8 výsečí a za každého trojúhelníčku těsta srolujeme rohlík.
Všechny rohlíky mírně zahneme a uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. -
Vykynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme strouhaným sýrem a upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/12-17 minut).
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Celozrnná pšeničná mouka Natur Jihlava je velice světlá, jako by snad ani celozrnná nebyla. Používám ji ráda, dobře se s ní pracuje.