Pruhované smetanovo-ovocné želé

47
- reklama -

Suroviny

250 ml jahodové šťávy (kompot, sirup)
250 ml mléka (smetany či šlehačky)
1 dortové želé čiré (dr.Oetker)
1 dortové želé červené (dr.Oetker)
cukr podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Ovocnou šťávu i mléko dosladíme dle chuti. Čiré želé vsypeme do mléka, červené želé do ovocné šťávy a podle návodu přivedeme k varu – krátce provaříme a necháme chvíli zchladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Poté do formiček lžicí nabíráme střídavě obě směsi, nalijeme vždy cca 0,5 cm výšky, mezi jednotlivými kroky necháme předchozí vrstvu v lednici zatuhnout, aby se vrstvy nesmísily. Směsi ke zpracování lze v případě, že nám již moc ztuhly, prohřát krátce v MW a pokračujeme ve vrstvení.

  3. Naplněné formičky dáme ztuhnout, před podáváním na chviličku posadíme do nádoby s teplou vodou, aby se uvolnily okraje a vyklopíme. Zdobíme ovocem, šlehačkou.

Poznámka od kuchařky

Mléko lze nahradit např. tvarohem, bílým jogurtem, pribiňáčkem – naředit trochu mlékem. Pak bude želé smetanovější. V tom případě bych použila želatinové plátky, které se nechají nabobtnat, rozpustí se v horké vodě a vmíchají do tvarohového základu.

Červenou vrstvu lze výběrem jiného džusu změnit

Zelená – kiwi džus + zelené želé

Oranžová – meruňkový či pomerančový džus + čiré želé

Mléčná vrstva lze naopak dobarvit potravinářskými barvami a pak se fantazii a kombinaci barev meze nekladou.

inspirace na kuharka.ru, upraveno