Suroviny
- 250 ml jahodové šťávy (kompot, sirup)
- 250 ml mléka (smetany či šlehačky)
- 1 dortové želé čiré (dr.Oetker)
- 1 dortové želé červené (dr.Oetker)
- cukr podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Ovocnou šťávu i mléko dosladíme dle chuti. Čiré želé vsypeme do mléka, červené želé do ovocné šťávy a podle návodu přivedeme k varu – krátce provaříme a necháme chvíli zchladnout.
-
Poté do formiček lžicí nabíráme střídavě obě směsi, nalijeme vždy cca 0,5 cm výšky, mezi jednotlivými kroky necháme předchozí vrstvu v lednici zatuhnout, aby se vrstvy nesmísily. Směsi ke zpracování lze v případě, že nám již moc ztuhly, prohřát krátce v MW a pokračujeme ve vrstvení.
-
Naplněné formičky dáme ztuhnout, před podáváním na chviličku posadíme do nádoby s teplou vodou, aby se uvolnily okraje a vyklopíme. Zdobíme ovocem, šlehačkou.
Poznámka od kuchařky
Mléko lze nahradit např. tvarohem, bílým jogurtem, pribiňáčkem – naředit trochu mlékem. Pak bude želé smetanovější. V tom případě bych použila želatinové plátky, které se nechají nabobtnat, rozpustí se v horké vodě a vmíchají do tvarohového základu.
Červenou vrstvu lze výběrem jiného džusu změnit
Zelená – kiwi džus + zelené želé
Oranžová – meruňkový či pomerančový džus + čiré želé
Mléčná vrstva lze naopak dobarvit potravinářskými barvami a pak se fantazii a kombinaci barev meze nekladou.
inspirace na kuharka.ru, upraveno