Suroviny
3 porce
- 600 g filetových plátků z tresky (nebo z mořské štiky)
- sůl
- mletý bílý pepř
- šťáva z 1 citrónu
- 300 g kořenové zeleniny
- trocha šalvěje
- tymiánu
- petrželky
- 1/4 litru bílého vína
- 1/4 lžičky octa
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 3-4 rajčata
- petrželka
- strouhaný sýr (na posypání)
- máslo na pokapání
Postup přípravy receptu
-
Z vína, vody, octa, kořenové zeleniny, tymiánu, šalvěje, kousku petrželky a kroužku cibule přivedeme k varu kurbujón.
-
Vložíme do něho párátkem sepnuté roličky z osolené, opepřené a citrónovou šťávou pokapané mořské štiky, a necháme zvolna „táhnout“ na mírném ohni asi 10 minut. Roličky vyjmeme a necháme dobře okapat.
-
Do pánve pak dáme na rozpálené máslo roličky, obalené v hladké mouce a krátce do zlatova po všech stranách opečeme.
-
Na talíře dáme třeba brambory různě upravené – já jsem dal kuskus (máčený v horké vodě s máslem a ochucenou solí) jako polovinu přílohy a jako druhou polovinu vlasové asijské rýžové nudle (mně se zdály dost bílé do této kombinace s kuskusem, tak jsem je (aby změkly) namočil na 10 min do horké vody, v níž jsem předtím povařil lžičku kurkumy.
-
Na tyto přílohy ozdobené rajčaty a zelenými natěmi poklademe rybí roličky zbavené párátek, posypeme vše dobrým strouhaným sýrem a pokapeme máslem.
Poznámka od kuchařky
Dobrou chuť!