Prsíčka s pikantní šťavnatou rýží

76
- reklama -

Suroviny

Kuřecí prsa nebo krůtí prsíčka (bez kůže)
olej
sůl
pepř
1 cibule
2-3 stroužky česneku
100 g naložených propláchnutých hub nebo čerstvé houby (i žampiony můžeme, výborné jsou václavky)
červená paprika – lusk
zelená petrželka
bambusové výhonky z konzervy
sojové klíčky
troška kari
200 g rýže
sojová omáčka na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji opečeme osolená a opepřená na menší plátečky nakrájená prsíčka.
    Odložíme.

  2. Ve výpeku osmahneme cibuli na céčka, česnek na plátky, papriku na drobné kostičky, přidáme bambusové výhonky, sojové klíčky, houby, osolíme, opepříme, dáme trošku kari, zelenou petrželku, promícháme, přidáme rýži, kterou jsme nejprve uvařili, ale ne úplně do měkka, zakapneme sojovkou dle chuti.
    Důkladně promícháme, podlijeme trochu vývarem nebo vodou, nahoru položíme opečené maso a přikryté zlehounka dusíme, dokud rýže veškerou šťávu nevsákne.
    Ochutnáme a pokud by rýže ještě nebyla měkká, ještě malinko podlejeme a dodusíme.

Poznámka od kuchařky

Recept mám ze staršího časopisu, jen jsem si jej upravila.

Někdy dělávám bez papriky, ale nastrouhám nahrubo mrkev.

Maso někdy dělám na nudličky a přidám k rýži až na talíř.

Co se týká bambusových výhonků a sojových klíčků, dávám tak po půlce plechovky, jak má kdo rád.

Houby z mrazáku, už povařené.

Rýži parboiled, zůstane vždy sypká a nerozvaří se, tady vařím pytlíkovanou – 2 pytlíky.

Rýže je šťavnatá, takže se hodí k masu, když děláme bez šťávy na minutku.