Suroviny
- OŘECHOVÝ KORPUS:
- 8 vajec
- 250 g cukr moučka
- 250 g polohrubé mouka
- 80 g mletých ořechů
- prášek do pečiva
- ČOKOLÁDOVÝ KORPUS:
- 10 vajec
- 600 g cukr moučka
- 20 lžic horké vody
- 600 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 6 lžíce kakaa
- Z tohoto připraveného těsta jsem upekla i JEDNO ČOKOLÁDOVÉ PRSO
- DRUHÉ PRSO:
- 2 vejce
- 70 g cukr krupice
- 2 lžíce oleje
- 80 g hladká mouka (prosatá)
- PUDINKOVÝ KRÉM:
- 4 vanilkové pudinky
- 1 l mléka
- CCA 15 lžic cukru krupice
- 500 g másla (2 KOSTKY)
- trocha rumu dle chuti
- CUKRAŘSKÉ ZDOBENÍ
- MRMELÁDA
- RUM
- MARCIPÁN (K MARCIPÁNU VIZ. POZNÁMKA)
Postup přípravy receptu
-
O DEN DŘÍVE SI UPEČU KORPUSY.
-
OŘECHOVÝ KORPUS :
Oddělím bílky od žloutků, žloutky ušlehat se 4 lžícemi horké vody a z bílků ušlehat tuhý sníh se 4 lžícemi studené vody. Ke žloutkům přidám 250 g cukr moučka, 250 g pol. mouky, 80 g ořechů a prášek do pečiva a pak jemně vmíchám tuhý sníh. Peču na vyšším plechu s pečícím papírem. Zkouším špejlí. -
ČOKOLÁDOVÝ KORPUS :
Žloutky ušleháme s cukrem, přidám 10 lžic horké vody a vyšlehám, pak dodám dalších 10 lžic horké vody a došlehám do pěny. Lehce vmíchám mouku smíchanou s pr. do pečiva a kakao a nakonec tuhý sníh z bílků. Trochu těsta jsem si odlola do vymazané a vysypané formy na jedno prso (ve formě, ve které jsem prso pekla. Je v ní ryska, dávala jsem po rysku). Peču na vyšším plechu s pečícím papírem. Zkouším špejlí. -
DRUHÉ PRSO :
Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Po lžicích vešleháme olej. Vařečkou zlehka vmícháme mouku. Těsto VLIJEME do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na prso. Zkouším špejlí. -
PUDINKOVÝ KRÉM :
4 van. pudinky vařit v 1 l mléka do toho cca. 15 lžic cukru. Nechám vychladnout a tvrdou kůži stáhnu. Celé máslá ušlehám a pudink rozmixuju a po lžičkám přidávám za stálého míchání pudink do másla, pak přidám trochu rumu, popřípadě přidám cukr. -
NEJPRVE JSEM SI DALA DVA KORPUSY NA SEBE A NA NĚ UMÍSTILA PRSA. OŘÍZLA JSEM KORPUSY DO POŽADOVANÉHO TVARU (ODKROJKY NEVYHAZOVAT).
-
ČOKOLÁDOVÝ KORPUS BYL VYŠŠÍ, A PROTO JSEM HO ROZŘÍZLA NA DVA DÍLY. POTÉ JSEM KORPUSY POKAPALA RUMEM A JEMNĚ POTŘELA MARMELÁDOU A KRÉMEM.
-
NA TO JSEM POLOŽILA DALŠÍ KORPUS A ZASE RUM, MARMELÁDA, KRÉM A ZASE SPOJIT.
-
PAK JSEM SI PŘIPRAVILA PRSA, TY JSEM DVAKRÁT ROZŘÍZLA, POKAPALA RUMEM, JEMNĚ POTŘELA MARMELÁDOU A KRÉMEM SPOJILA. PRSA JSEM ZESPOD POTŘELA JEMNĚ KRÉMEM SPOJILA S KORPUSEM.
-
POTÉ JSEM SI Z ODKROJKŮ, KRÉMU A RUMU PŘIPRAVILA RUMINU (ZBYTKY JSEM NASTROUHALA, PŘIDALA TROCHU KRÉMU A RUMU, VYTVOŘILA JSEM SI HMOTU, ABYCH S NÍ DOTVAROVALA PRSA A UDĚLALA BRADAVKY).
-
PAK JSEM CELÉ POTŘELA KRÉMEM A POTÁHLA MARCIPÁNEM, POTÉ JSEM DOZDOBILA.
Poznámka od kuchařky
RECEPT NA MARCIPÁN (RECEPT JSEM MĚLA ZE SVÉHO ZDROJE, KTERÝ MI TVRDIL, ŽE JE SUPER A SKVĚLE SE S NÍM PRACUJE, ALE PRO MĚ TO BYLA OPRAVDU KATASTROFA) JSEM NEUVEDLA, PROTOŽE JSEM HO DĚDALA POPRVÉ A STRAŠNĚ ŠPATNĚ SE MI S NÍM PRACOVALO (UŽ HO NIKDY NEBUDU DĚLAT :-))). TO SE OMLOUVÁM, TEN SI BUDETE MUSET NAJÍT SAMY, ALE TO NEBUDE PROBLÉM, PROTOŽE JE JICH TADY NA TOPRECEPTECH SPOUSTA. 🙂 A VY JSTE ŠIKOVNÉ A ZKUŠENÉ KUCHYŘKY :-).
FORMA, VE KTERÉ JSEM PEKLA PRSA JE NA PLNĚNÉ DORTY. PRSA MŮŽETE UPÉCT I V MISKÁCH.