
Suroviny
- Na preferment:
- 180 g vody
- 150 g pšeničné celozrnné mouky jemné
- 1-2 g čerstvého droždí
- Dále:
- 170 g vody
- 8-9 g čerstvého droždí
- 2 lžičky soli
- 25 g oleje
- 30 g žitné celozrnné mouky jemné
- 320 g hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme suroviny na preferment a zakryté proti prachu a osýchání jej v teple necháme kvasit 10-12 hodin.
-
Přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto (pracoval robot), které vyškrábneme do dobře olejem vymazané širší misky. Naolejovanými prsty těsto v míse popřekládáme a necháme v teplém prostředí asi hodinu vykynout – během této doby jsem těsto v míse překládala ještě dvakrát.
-
Vykynuté těsto opatrně vyškrábneme na pomoučený stůl (ne z výšky, aby nespadlo), stěrkou jakžtakž upravíme do čtverce, posypeme moukou i svrchu a stěrkou nakrájíme na 9 – 12 dílů.
-
Každý kousek opatrně přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem nebo fólií, pokud je třeba, necháme pár minut dokynout a upečeme v dobře vyhřáté troubě s kastrůlkem vody na dně (230-240°C/asi 20 minut).
Poznámka od kuchařky
Troubu rozpaluji předem, tak, abych mohla péct třeba hned po nakrájení „bulek“. Před pečením není třeba bulky, pokud je při krájení a přenášení nějak nešetrně nesmáčknete, déle kynout – mohly by překynout a při pečení se pak už nezvednou.
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz