
Suroviny
- 2 vanilkové Pribiňáky
- 2 vejce
- 150-170 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
- 1 lžíce rumu
- skořicový cukr
- olej nebo sádlo na smažení
Postup přípravy receptu
-
Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a solí. Vejce promícháme s pribináčkem, přidáme suché suroviny a vše krátce promícháme metličkou.
-
V širším kastrolku nebo ve fritéze rozehřejeme sádlo nebo olej na 170°C, hladina tuku musí být dostatečně vysoká, aby v něm mohly koblihy volně plavat.
-
Z těsta odkrajujeme malou lžičkou kousky, ze kterých v ruce potřené olejem tvarujeme kuličky.
-
Ty ihned vhazujeme do rozehřátého tuku a smažíme dozlatova ze všech stran (cca 4 minuty). Ve studeném oleji namáčejte také lžičku, kterou odkrajujete těsto.
-
Koblížky můžete do oleje shazovat přímo ze lžičky, ale nebudou všechny tak kulaté.
-
V oleji musí mít dostatek místa, aby mohly volně plavat a otáčet se, během smažení hodně naskočí.
-
Po usmažení koblížky necháme jen krátce okapat na papírové utěrce a ještě teplé je obalujeme ve skořicovém cukru.
-
Koblížky s pribináčkem jsou jednoduché a rychlé na přípravu. Během smažení krásně napuchnou, nemají žádnou náplň a mně se na nich nejvíc líbilo, že nejsou moc sladké.
-
Pokud máte raději sladší dezerty, doporučuji do těsta přidat jedno nebo dvě balení vanilkového cukru.
-
Některé usmažené koblížky jsem plnila injekční stříkačkou jahodovou zavařeninou, některé částečně pomazala lemon curd a obalila čokoládovým zdobením
Poznámka od kuchařky
Recept jsem našla mezi starými výstřižky, bylo v něm 200 g přibiňáku, což jsem neměla, rozdíl jsem nahradila rumem.









