Preclíkové pečivo

64
- reklama -

Suroviny
10 – 15 ks podle velikosti bochánků

400 g špaldové hladké mouky
100 g másla
200 ml mléka (nebo smetany)
1 lžička cukru krupice
1/2 kostky droždí
špetka soli
hrubozrnná sůl na posypání
Dále:
nasekaný medvědí česnek
vejce

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme kvásek. Do mísy s mlékem dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí, lehce zamícháme a necháme vzejít kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. V míse smícháme mouku se solí, rukou promícháme, přidáme rozpuštěné máslo a kvásek. Vše řádně vypracujeme na hladké těsto, které dáme na teplé místo kynout.

  3. Poté z těsta odebíráme stejně velké kousky, ze kterých uděláme bochánky. Každý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem s medvědím česnekem a posypeme solí. Lehce nařízneme, dáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15-20 minut při teplotě 180°C.

Poznámka od kuchařky

Doba pečení záleží na typu trouby, každá peče jinak.