Praženka vltavských vorařů

38
- reklama -

Suroviny
4 porce

3 lžíce hrubé mouky
5 lžic másla
1 l vroucí vody
muškátový květ
1 lžička cukru
sůl
3 lžíce kysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Hrubou mouku nasucho opražíme. Přidáme máslo a umícháme zlatou jíšku.


    Zobrazit celý recept

  2. Do zpěněné jíšky přilijeme vroucí vodu a rozšleháme metlou. Osolíme, přidáme květ a cukr a na mírné teplotě vaříme 10 minut.

  3. Odstavíme, dochutíme a vmícháme smetanu. Již nevaříme.

Poznámka od kuchařky

Tento starý recept mám od svého prastrýce, který před vybudováním Orlické přehrady plavil dříví z Jižních Čech do pražského Podskalí. Tuto jednoduchou polévku si prý plavci vařívali přímo na vorech.