- reklama -
Suroviny
4 porce
- 3 lžíce hrubé mouky
- 5 lžic másla
- 1 l vroucí vody
- muškátový květ
- 1 lžička cukru
- sůl
- 3 lžíce kysané smetany
Postup přípravy receptu
-
Hrubou mouku nasucho opražíme. Přidáme máslo a umícháme zlatou jíšku.
-
Do zpěněné jíšky přilijeme vroucí vodu a rozšleháme metlou. Osolíme, přidáme květ a cukr a na mírné teplotě vaříme 10 minut.
-
Odstavíme, dochutíme a vmícháme smetanu. Již nevaříme.
Poznámka od kuchařky
Tento starý recept mám od svého prastrýce, který před vybudováním Orlické přehrady plavil dříví z Jižních Čech do pražského Podskalí. Tuto jednoduchou polévku si prý plavci vařívali přímo na vorech.
Kuchařka: Eliza