Pravý pařížský dort s krájecí polevou

509
- reklama -

Suroviny
kulatá forma průměr 22 cm

TĚSTO:
Den předem, nebo v den D ráno – suroviny a korpus, průměr 22cm:
3 vejce
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce slunečnicového oleje
špetka soli do sněhu
1 lžíce tmavého holandského kakaa
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
PAŘÍŽSKÝ KRÉM:
Den předem – suroviny a postup na pařížský krém:
2 šlehačky 40% tuku
1 šlehačka 30% tuku
300 g čokolády na vaření Orion
KRÁJECÍ POLEVA:
200 g čokolády na vaření
6 lžic vody
cca 1 polévkovou lžíci másla
3 lžíce šlehačky 30%-ní

Postup přípravy receptu

  1. TĚSTO NA KORPUS: Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru.

  3. Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje.

  4. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva.

  5. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dáme péct na cca 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180°C. Korpus necháme vychladnout než ho budeme plnit. (Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedneme nožem a oddělíme od formy).

  6. PAŘÍŽSKÝ KRÉM POSTUP: Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání.

  7. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne.

  8. Než jdeme dort plnit (na druhý den), vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice, musí být dobře vychlazený. Krém je vyšlehaný, jak drží hezky tvar, bude to opravdu hutný krém.

  9. KRÁJECÍ POLEVA POSTUP: 200g čokolády na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni.

  10. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme.

  11. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout.

  12. Dort poléváme, když je čokoláda trochu ochladlá (byla celkem hustá), ale dobře se mi po dortě i bocích roztekla, nemusela jsem ani ničím roztírat.

  13. Vychladlý korpus jsem si dala na větší kousek pečícího papíru (kvůli poléváni polevou).

  14. Na korpus jsem rozetřela pařížský krém a dala cca na 1 hodinu vychladit do lednice. Mezitím jsem si připravila polevu, kterou jsem pak dort polila a dala znovu vychladit do lednice.

  15. Ze zbytku smetany ke šlehání jsem si připravila šlehačku, do které jsem přidala ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a tím jsem dort zdobila.

Poznámka od kuchařky

Tento recept mi poslala kamarádka. Ta se inspirovala na:

Pravý pařížský dort podle Zdenky s „krájecí“ polevou

Dort jsem pekla pro přítele kamarádky a ta chtěla tvar srdíčko, proto přikládám fotky dortu ve tvaru srdce (musela jsem si upravit množství ingrediencí o 1/3 nahoru). Tady jsem ale uvedla množství surovin dle původního receptu t.j. do kulaté formy o průměru 22 cm.

Pozor korpus je strašně křehký a nadýchaný.