Suroviny
kulatá forma průměr 22 cm
- TĚSTO:
- Den předem, nebo v den D ráno – suroviny a korpus, průměr 22cm:
- 3 vejce
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- špetka soli do sněhu
- 1 lžíce tmavého holandského kakaa
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- PAŘÍŽSKÝ KRÉM:
- Den předem – suroviny a postup na pařížský krém:
- 2 šlehačky 40% tuku
- 1 šlehačka 30% tuku
- 300 g čokolády na vaření Orion
- KRÁJECÍ POLEVA:
- 200 g čokolády na vaření
- 6 lžic vody
- cca 1 polévkovou lžíci másla
- 3 lžíce šlehačky 30%-ní
Postup přípravy receptu
-
TĚSTO NA KORPUS: Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna.
-
Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru.
-
Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje.
-
Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva.
-
Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dáme péct na cca 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180°C. Korpus necháme vychladnout než ho budeme plnit. (Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedneme nožem a oddělíme od formy).
-
PAŘÍŽSKÝ KRÉM POSTUP: Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání.
-
Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne.
-
Než jdeme dort plnit (na druhý den), vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice, musí být dobře vychlazený. Krém je vyšlehaný, jak drží hezky tvar, bude to opravdu hutný krém.
-
KRÁJECÍ POLEVA POSTUP: 200g čokolády na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni.
-
K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme.
-
Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout.
-
Dort poléváme, když je čokoláda trochu ochladlá (byla celkem hustá), ale dobře se mi po dortě i bocích roztekla, nemusela jsem ani ničím roztírat.
-
Vychladlý korpus jsem si dala na větší kousek pečícího papíru (kvůli poléváni polevou).
-
Na korpus jsem rozetřela pařížský krém a dala cca na 1 hodinu vychladit do lednice. Mezitím jsem si připravila polevu, kterou jsem pak dort polila a dala znovu vychladit do lednice.
-
Ze zbytku smetany ke šlehání jsem si připravila šlehačku, do které jsem přidala ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a tím jsem dort zdobila.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mi poslala kamarádka. Ta se inspirovala na:
Dort jsem pekla pro přítele kamarádky a ta chtěla tvar srdíčko, proto přikládám fotky dortu ve tvaru srdce (musela jsem si upravit množství ingrediencí o 1/3 nahoru). Tady jsem ale uvedla množství surovin dle původního receptu t.j. do kulaté formy o průměru 22 cm.
Pozor korpus je strašně křehký a nadýchaný.