![Povidlovo – tvarohové koláče_5ff743031c62a.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/povidlovo-tvarohove-kolace_5ff743030cf6f.jpeg)
Suroviny
8 – 12 porcí
- 1/4 l mléka
- 1 kostka droždí
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1/2 citronu
- 1 špetka soli
- 50g tuku na vymazání
- Nádivka :
- 250 g tvarohu
- 3 lžíce mléka
- 50 g cukru moučka
- 1 vejce
- 1/2 ks citronu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 g másla
Postup přípravy receptu
-
Necelý čtvrtlitr mléka ohřejeme tak, aby bylo mléko vlahé. Z poloviny mléka, droždí, lžíce cukru a asi dvou lžic mouky připravíme řídký kvásek, který necháme vykynout.
-
Máslo rozpustíme. Asi z poloviny omytého citronu nastrouháme kůru. Žloutky oddělíme od bílků, bílky ponecháme na potření koláčů a žloutky rozkvedláme ve druhé polovině mléka. Do mléka také přilijeme rozpuštěné, ale ne horké máslo a vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.
-
Mouku prosejeme s cukrem a solí, přilijeme vykynutý kvásek a směs mléka, tuku a žloutků. Vypracujeme vláčné těsto. Nemělo by lepit. Správně vypracované těsto se „nechytá“ mísy ani vařečky. Těsto poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout.
-
Mezitím připravíme nádivku podle receptu Tvarohová nádivka na koláče. Nádivku lze vylepšit rozinkami. Koláče můžeme samozřejmě plnit i nádivkami jinými, vhodná je např. Povidlová nádivka na koláč.
-
Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučněném válu váleček, ten rozdělíme na stejné kousky. Každý kousek zakulatíme a položíme na vymazaný plech, nebo plech opatřený pečícím papírem. Do každého bochánku vytlačíme střed, do kterého dáme nádivku. Doporučuji udělat si raneček z kousku čistého hadříku, naplněný moukou. Tímto ranečkem lze krásně vytlačit střed do každého koláče. Vzniklé úzké okraje koláčů potřeme rozšlehaným bílkem.
-
Připravené naplněné koláče necháme na plechu ještě chvíli kynout. Potom je dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Upečené české tvarohové koláče ještě posypeme moučkovým cukrem. Můžeme podávat čerstvě upečené nebo vychladlé.