Povidlové šátečky bez kynutí

147
- reklama -

Suroviny
40 porcí

300 g hladké mouky
250 g Hery (másla)
30 g cukr moučka
1 vejce
1 kostka kvasnic (42 g) nebo 2 sáčky sušeného droždí
5 lžic mléka
špetka soli
1 vejce na potření
povidla
Drobenka:
20 g másla (plátek asi 1 cm)
3 lžíce cukr písek
5 lžic polohrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, po okraji posolíme, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem.


    Zobrazit celý recept

  2. Když kvasnice vzejdou, přidáme vejce a pokrájený tuk a zaděláme rukou těsto, které hned vyválíme na pomoučněném vále na sílu asi 1/2 cm.

  3. Pokud použijeme sušené kvasnice, pouze je zamícháme do mouky, nenecháváme kynout a hned přidáme ostatní a dál zpracujeme.

  4. Pokud se těsto na ruce lepí, dáme ho na chvíli – tak 10-15 minut – do lednice „zatuhnout“ a pak se s ním dobře pracuje. Z vyváleného těsta nakrájíme nožem nebo rádýlkem čtverce asi 5-7 cm.

  5. Plníme nádivkou, složíme do šátečku, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme na nevymazaném plechu (těsto je dost tučné) ve vyhřáté troubě na 175°C asi 15 minut až zrůžoví.

Poznámka od kuchařky

Můžeme použít i jiné druhy náplně dle chuti, nebo tvořit koláčky.

Šátečky jsou velmi křehké, ale nedrobí se. Pokud se hned nesní, vydrží velmi dlouho a dobře se i zamrazí