Povidlové buchty pečené v remosce

185
- reklama -

Suroviny
14 ks

Těsto:
400 g polohrubé mouky
špetka soli
45 g moučkového cukru
0,5 ks vanilkového cukru
190 g mléka
60 g másla, hery nebo jiného tuku
1 žloutek
21 g čerstvého droždí
citronová kůra
Náplň:
320 g švestkových povidel – dle potřeby
Na promaštění boků buchet a povrchu:
60 g másla, hery nebo jiného tuku

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto zaděláme pro nás běžným způsobem. Nejjednodušší je použít domácí pekárnu, kde jako první nalijeme vlažné mléko, rozpuštěný ale vlahý tuk, žloutek, citronovou kůru, přidáme mouku promíchanou se solí a cukrem, nahoru dáme rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.
    Kdo pekárnu nevlastní, tak zadělá klasicky. Jako první připravíme z odvážených surovin kvásek, odkaz jak na něj je pod receptem v Poznámce. Do mísy vložíme mouku smíchanou se solí, cukr, kůru, vlažný zbytek mléka, rozpuštěný ale vlahý tuk, žloutek, vzejitý kvásek a vypracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto. Necháme v míse pod utěrkou na teplém místě vykynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Vykynuté těsto zpracujeme na mírně podsypaném vále do bochánku, z něj vyvalíme váleček a nakrájíme 14 kousků – koleček. Každý kousek roztáhneme do šířky, doprostřed dáme hromádku povidel a uděláme „raneček“, dobře stiskneme a uzavřeme, aby náplň nevytékala. Řidší povidla zahustíme strouhaným perníkem, hustější naředíme troškou rumu, můžeme přidat i trochu citronové kůry nebo i skořice.

  3. Mísu remosky do 3/4 výšky potřeme rozpuštěným, ale vlahým tukem a naskládáme připravené buchty, spojem dolů. Po bocích je řádně mastíme , aby se při pečení neslepily. Pod utěrkou je necháme vykynout, pomastíme i na povrchu, přiklopíme víkem, zapneme a pečeme zhruba 35 – 38 minut. Povrch buchet je dobré po krátkém zapečení přikrýt kolečkem vystřiženého alobalu nebo papíru na pečení, aby se buchty shora nepřipalovaly a přitom se středem dobře propekly. Jde využít i tzv. zbytkové teplo, kdy se remoska před koncem pečení vypne a nechá se ještě přiklopená cca 5 – 8 minut. Po upečení sejmeme víko a mírně zchladlé buchty z mísy vyklopíme.

Poznámka od kuchařky

Jak na kvásek: https://www.toprecepty.cz/recept/12239-kvasek-z-dr…

Recept je určený pro větší remosku Grand o průměru mísy 32 cm.