Povidla z moruší

104
- reklama -

Suroviny

2 kg zralých moruší
100-120 g cukru
1-2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Moruše přebereme, stopičky není třeba otrhávat, mohou na plodu zůstat. Vsypeme je do nepřilnavého kastrolu, zalijeme citronovou šťávou, zasypeme cukrem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C na hodinu.

  2. Pak moruše promícháme, teplotu trouby zmírníme na 150°C a pečeme ještě asi 2-3 hodiny za občasného vyvětrání trouby.

  3. Hotové moruše pomixujeme ponorným mixérem přímo v hrnci, pak je naplníme do malých skleniček (330 ml) a po zavíčkování zavaříme (90-100°C/25-30 min).

Poznámka od kuchařky

Potřebovali jsme zpracovat nádherné, veliké, sladké a šťavnaté moruše. Pekla jsem trojnásobek popsané dávky, aby trouba neběžela skoro naprázdno.

Co napsat k výsledným povidlům? Manžel povidla nemá rád a nejí je ani na buchtě, pekla jsem je pro sebe (a příp. synovu rodinu). Když je pak muž ochutnal, přišel mi překvapeně říct, že jsou opravdu výborná. – Podle mne není třeba nic dodávat. :))