Povelikonoční polévka z vařených vajec

60
- reklama -

Suroviny
5 porcí

1 menší cibule
olej
máslo
mrkev 2 střední
4-5 ks brambor
sůl
pepř bílý mletý
1 lžička paprika mletá sladká 1 lžička
1/4 lžičky kurkumy
bobkový list
3 ks pepř celý
2 ks nové koření celé
5 ks vejce vařená
1,5 l zeleninový vývar kozervantů)
3-4 lžíce mouka hladká
bylinky:
pažitka
hodně libečku
Zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci si rozehřejeme olej, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata. Pak vložíme na hranolky/kostky nakrájené oloupané brambory a na jemné proužky/kostičky nakrájenou mrkev. Chvilku vše restujeme, pak přidáme mouku a pečlivě mícháme.

  2. Asi po minutě vsypeme papriku a kurkumu, promícháme a ihned zalijeme trochou studeného vývaru. Vše rozmícháme, dolijeme vývar, osolíme a opepříme.

  3. Přidáme zbylé koření a polévku za občasného míchání přivedeme k varu. Pak přidáme jemně nastrouhané žloutky a necháme asi 15 minut mírně provářet. Nakonec vložíme na kostky nakrájené bílky, dle potřeby dosolíme a necháme ještě asi 5 minut zlehka vařit.

  4. Po vypnutí vmícháme do polévky na jemno nakrájené bylinky a můžeme podávat. Kdo má rád, může si do polévky přidat trošku zakysané smetany.

Poznámka od kuchařky

K téhle polévce mě inspiroval recept z Kuchařky on-line

http://www.recepty.cz/recept.asp?id_receptu=JOOPLO… (díky Špagetko:-)) a hlavně vysoký počet letošních vyhodovaných vajec ;-).

Polévka je sytá sama o sobě, takže stačí samotná k obědu jen s pečivem.

Pakliže v polévce necháme koření a nevybereme ho hned po uvaření, má polévka na druhý den krásně „voňavou“ chuť.