
Suroviny
24 porcí
- Těsto:
- 5 vajec
- 1 hrnek krupicového cukru
- 8 lžic oleje
- 8 lžic vody
- 1,67 hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 1 čokoládový pudink (uvařený dle návodu a vychlazený, se 30% kakaa od Dr.Oetkera)
- 1 velká konzerva broskví
- zavařené brusinky
- 500 ml pařížské šlehačky
- ztužovač šlehačky
- strouhaná čokoláda na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Do rozšlehaných bílků postupně přisypáváme hrnek pískového cukru a ušleháme tuhý sníh. Postupně do něj přidáme žloutky, olej, vodu a mouku s práškem do pečiva, vše dobře ale opatrně promícháme.
-
Na velký plech (vymazaný, vysypaný či s pečícím papírem) nalijeme 2/3 těsta a rozetřeme po celé ploše. Do zbylého těsta vmícháme kakao a nerovnoměrně ho nalijeme na světlé těsto. Na těsto poklademe rovnoměrně broskve řezem vzhůru a do každého důlku v broskvi dáme lžičku brusinek.
-
Kolem broskví do těsta pak polévkovou lžící klademe vychlazený pudink. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Zda je koláč hotový poznáme špejlí a nebo prstem – kolem pudinku a broskví musí být těsto pevné, nepropadá se.
-
Necháme zcela vychladnout a nakonec celou plochu zakryjeme ušlehanou pařížskou šlehačkou, vyšlehanou spolu se ztužovačem (stačí 1 sáček na uvedených 500 ml šlehačky).
-
Povrch šlehačky uhladíme a posypeme strouhanou čokoládou. Krájíme na řezy. Uchováváme v lednici.
Poznámka od kuchařky
Řezy jsou krásné na pohled a výborné na chuť.









