Pouťové řezy

97
- reklama -

Suroviny
24 porcí

Těsto:
5 vajec
1 hrnek krupicového cukru
8 lžic oleje
8 lžic vody
1,67 hrnku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
1 čokoládový pudink (uvařený dle návodu a vychlazený, se 30% kakaa od Dr.Oetkera)
1 velká konzerva broskví
zavařené brusinky
500 ml pařížské šlehačky
ztužovač šlehačky
strouhaná čokoláda na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Do rozšlehaných bílků postupně přisypáváme hrnek pískového cukru a ušleháme tuhý sníh. Postupně do něj přidáme žloutky, olej, vodu a mouku s práškem do pečiva, vše dobře ale opatrně promícháme.

  2. Na velký plech (vymazaný, vysypaný či s pečícím papírem) nalijeme 2/3 těsta a rozetřeme po celé ploše. Do zbylého těsta vmícháme kakao a nerovnoměrně ho nalijeme na světlé těsto. Na těsto poklademe rovnoměrně broskve řezem vzhůru a do každého důlku v broskvi dáme lžičku brusinek.

  3. Kolem broskví do těsta pak polévkovou lžící klademe vychlazený pudink. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Zda je koláč hotový poznáme špejlí a nebo prstem – kolem pudinku a broskví musí být těsto pevné, nepropadá se.

  4. Necháme zcela vychladnout a nakonec celou plochu zakryjeme ušlehanou pařížskou šlehačkou, vyšlehanou spolu se ztužovačem (stačí 1 sáček na uvedených 500 ml šlehačky).

  5. Povrch šlehačky uhladíme a posypeme strouhanou čokoládou. Krájíme na řezy. Uchováváme v lednici.

Poznámka od kuchařky

Řezy jsou krásné na pohled a výborné na chuť.