Poulet au pot (Kuře v hrnci)

48
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

1 velké kuře
3 l vody
1000 g zeleniny
1 velká cibule s napíchaným hřebíčkem
1 Bouquet garni
sůl
Na nádivku:
200 g mletého masa
1 vejce
1 dcl mléka
100 g silná uzené slaniny
1 houska
3 stroužky česneku
3 lžíce oleje
1 lžičku mleté papriky
sůl
pepř
tymián
oregáno

Postup přípravy receptu

  1. Rozdrobíme housku v misce s mlékem, přidáme opraženou nadrobno nakrájenou slaninu, 3 stroužky česneku, papriku a velmi jemně nakrájenou petrželku, tymián a oregano. Vše promícháme v mletém mase a vejcem.


    Zobrazit celý recept

  2. Nádivku napěchujeme do kuřete a celé kuře pak zvolna vaříme v hrnci v osolené vodě s bouquet garni až do doby než maso změkne, což může trvat asi dvě hodinky.

  3. Měkké kuře vyjmeme a do vývaru dáme vařit zeleninu nakrájenou na větší kousky. Maso oddělíme od kostí a uchováváme teplé.

  4. Uvařenou zeleninu poklademe do hlubokého talíře, na ní navrstvíme kuřecí maso a nakrájenou nádivku a vše zalijeme horkým vývarem. Kdo chce, může přidat i nudle. Jako příloha se podává bílý chléb.

Poznámka od kuchařky

Poulet au pot je typickým francouzským jídlem, jedná se vlastně o kuře vařené v hrnci, většinou to vypadá jako kuřecí vývar s hromadou zeleniny a masa, ale může se podlévat se červeným vínem a omáčka pak zahustit smetanou, ale variace se mohou někdy i dosti zásadně lišit.

Tato verze je jednoduchým, ale výborným prazákladem všech dalších variant.