Suroviny
4-6 porcí
- 1 velké kuře
- 3 l vody
- 1000 g zeleniny
- 1 velká cibule s napíchaným hřebíčkem
- 1 Bouquet garni
- sůl
- Na nádivku:
- 200 g mletého masa
- 1 vejce
- 1 dcl mléka
- 100 g silná uzené slaniny
- 1 houska
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- 1 lžičku mleté papriky
- sůl
- pepř
- tymián
- oregáno
Postup přípravy receptu
-
Rozdrobíme housku v misce s mlékem, přidáme opraženou nadrobno nakrájenou slaninu, 3 stroužky česneku, papriku a velmi jemně nakrájenou petrželku, tymián a oregano. Vše promícháme v mletém mase a vejcem.
-
Nádivku napěchujeme do kuřete a celé kuře pak zvolna vaříme v hrnci v osolené vodě s bouquet garni až do doby než maso změkne, což může trvat asi dvě hodinky.
-
Měkké kuře vyjmeme a do vývaru dáme vařit zeleninu nakrájenou na větší kousky. Maso oddělíme od kostí a uchováváme teplé.
-
Uvařenou zeleninu poklademe do hlubokého talíře, na ní navrstvíme kuřecí maso a nakrájenou nádivku a vše zalijeme horkým vývarem. Kdo chce, může přidat i nudle. Jako příloha se podává bílý chléb.
Poznámka od kuchařky
Poulet au pot je typickým francouzským jídlem, jedná se vlastně o kuře vařené v hrnci, většinou to vypadá jako kuřecí vývar s hromadou zeleniny a masa, ale může se podlévat se červeným vínem a omáčka pak zahustit smetanou, ale variace se mohou někdy i dosti zásadně lišit.
Tato verze je jednoduchým, ale výborným prazákladem všech dalších variant.