Suroviny
4-6 porcí
- 600 g kysaného zelí
- 400 g polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- sůl
- 70 ml rozpuštěného másla
- cca 150 ml kefíru
Postup přípravy receptu
-
Kyslú kapustu narežeme, posypeme múkou, práškom do pečiva, osolíme a dvoma rukami ( prstami ) pretrasieme múku s kapustou.
-
Pridáme rozpustené maslo a premiesime.
-
Pomaly lejeme kefír ( trocha kefíru necháme na potretie ) a zároveň miesime, aby sme dostali stredne pevné cesto ( kefíru len toľko, aby cesto sa dalo vaľkať ).
-
Cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý plát a prenesieme na vymazaný plech. Potrieme zvyškom kefíru a pri strednej teplote pečieme asi 30 minut.
-
Upečený potrešnik narežeme a podávame teplý s hustými polievkami ( fazuľová, šošovicová, kapustnica…) alebo len s kyslým mliekom.
Poznámka od kuchařky
Toto výborné jedlo robievala babička často k juškovej polievke ( polievka zo šťavy z kyslej kapusty ), ale chutilo nám aj s kyslým mliekom.
Názov je z toho pretriasania múky s kapustou, šariškým nárečím je slovenské triasť = tresc, trasie sa = treše še, potrasie sa = potreše še.