Potrešnik

58
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

600 g kysaného zelí
400 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
sůl
70 ml rozpuštěného másla
cca 150 ml kefíru

Postup přípravy receptu

  1. Kyslú kapustu narežeme, posypeme múkou, práškom do pečiva, osolíme a dvoma rukami ( prstami ) pretrasieme múku s kapustou.


    Zobrazit celý recept

  2. Pridáme rozpustené maslo a premiesime.

  3. Pomaly lejeme kefír ( trocha kefíru necháme na potretie ) a zároveň miesime, aby sme dostali stredne pevné cesto ( kefíru len toľko, aby cesto sa dalo vaľkať ).

  4. Cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý plát a prenesieme na vymazaný plech. Potrieme zvyškom kefíru a pri strednej teplote pečieme asi 30 minut.

  5. Upečený potrešnik narežeme a podávame teplý s hustými polievkami ( fazuľová, šošovicová, kapustnica…) alebo len s kyslým mliekom.

Poznámka od kuchařky

Toto výborné jedlo robievala babička často k juškovej polievke ( polievka zo šťavy z kyslej kapusty ), ale chutilo nám aj s kyslým mliekom.

Názov je z toho pretriasania múky s kapustou, šariškým nárečím je slovenské triasť = tresc, trasie sa = treše še, potrasie sa = potreše še.