Suroviny
- Na kvásek:
- 125 ml vlažného mléka
- 40 g cukru krupice
- 10 g vanilkového cukru (půlka sáčku)
- 1 lžíce hladké mouky
- 15 g droždí
- Na těsto:
- 125 g polohrubé mouky
- 125 g hladké mouky
- půl lžičky soli
- 50 g másla
- 50 ml oleje
- 1 celé vejce
- 2 žloutky
- kůru z jednoho citronu
- Na náplň:
- 1 tvaroh
- hrst rozinek
- vanilkový cukr
- povidla
- Na drobenku:
- 25 g másla
- 50 g mouky
- 50 g cukru krupice
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme cukr, mouku a zamícháme. Dáme na teplé místo vyběhnout. Do kvásku pak přidáme všechny ingredience – mouku, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, olej, žloutky a kůru z citrónu.
-
Dáme do robota a necháme hnětat. Jestli se těsto lepí, tak přidejte trochu mouky. Nelepivé těsto dáme vykynout na 2 hodiny na teplé místo a během kynutí jednou promícháme.
-
Přichystáme si náplň – tvaroh vymícháme s cukrem, přidáme rozinky.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 kousků. Z každého kousku vytvarujeme bochánek. Položíme na plech vymazaný pečícím papírem a doprostřed uděláme důlek (třeba skleničkou). Do důlku dáme tvarohovou náplň a nahoru dáme lžíci povidel. Zasypeme drobenkou, kterou si připravíme tak, že změklé máslo smícháme s moukou a cukrem.
-
Před pečením potřeme koláčky rozšlehaným vejcem.
Koláče pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.