„Posvícenské“ koláče

113
- reklama -

Suroviny

Na kvásek:
125 ml vlažného mléka
40 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru (půlka sáčku)
1 lžíce hladké mouky
15 g droždí
Na těsto:
125 g polohrubé mouky
125 g hladké mouky
půl lžičky soli
50 g másla
50 ml oleje
1 celé vejce
2 žloutky
kůru z jednoho citronu
Na náplň:
1 tvaroh
hrst rozinek
vanilkový cukr
povidla
Na drobenku:
25 g másla
50 g mouky
50 g cukru krupice

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme cukr, mouku a zamícháme. Dáme na teplé místo vyběhnout. Do kvásku pak přidáme všechny ingredience – mouku, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, olej, žloutky a kůru z citrónu.


    Zobrazit celý recept

  2. Dáme do robota a necháme hnětat. Jestli se těsto lepí, tak přidejte trochu mouky. Nelepivé těsto dáme vykynout na 2 hodiny na teplé místo a během kynutí jednou promícháme.

  3. Přichystáme si náplň – tvaroh vymícháme s cukrem, přidáme rozinky.

  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 kousků. Z každého kousku vytvarujeme bochánek. Položíme na plech vymazaný pečícím papírem a doprostřed uděláme důlek (třeba skleničkou). Do důlku dáme tvarohovou náplň a nahoru dáme lžíci povidel. Zasypeme drobenkou, kterou si připravíme tak, že změklé máslo smícháme s moukou a cukrem.

  5. Před pečením potřeme koláčky rozšlehaným vejcem.
    Koláče pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.