
Suroviny
3 porce
- 3 ks čerstvých velkých žampionů portobello
- 120 g sýru Niva
- 80 g šunky dušené, zauzené, od kosti
- 1 větší stroužek česneku
- bylinky dle chuti: petrželka, pažitka…
- 1 vejce
- 2 lžíce čerstvé strouhanky
- máslo nebo olej
Postup přípravy receptu
-
Žampiony očistíme a opatrně z nich vyřízneme nohy, které můžeme přidat do směsi, kterou budeme plnit žampiony, nebo je dáme volně péct se žampiony, případně je použijeme do polévky.
-
Nivu nastrouháme do misky, přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, jemně pokrájenou šunku, čerstvě nasekané bylinky (cca 1 lžíce), vejce, strouhanku nastrouhanou z ne zcela tvrdých rohlíků, veky či toustového chleba a vše dobře promícháme.
-
Solit ani nemusíme vzhledem ke slanosti Nivy a šunky, případně jen opepříme.
-
Připravenou směs rozdělíme do hlav portobello žampionů, které přendáme do máslem nebo olejem vymazané zapékací mísy, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20-25 minut, pak odklopíme a krátce dopečeme vršky směsi dozlatova.
-
Podáváme s čerstvou zeleninou, se zeleninovými saláty, s opečenými tousty. bramborovou kaší…









