
Suroviny
    
- – 1 pórek
- – 10 dkg másla
- – 1/2 cibule
- – masox
- – sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- – 5 větších brambor
- – 1 lžíce hladké mouky
- – 100 ml smetana 31%
- – olivový olej
- Na 1 toust:
- – 1 plátek toustového chléba
- – 1 lžíce strouhaného sýra
- – 1 lžíce strouhanky
- – 1 lžíce olivového oleje
Postup přípravy receptu
- 
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s dobře propraným a na proužky nakrájeným pórkem, přidáme mouku a krátce osmahneme. 
- 
Zalijeme vodou, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, rozdrobíme masox, přidáme sůl, pepř a muškát podle chuti a vaříme doměkka. 
- 
Poté rozmixujeme na hladký krém, přidáme smetanu a krátce provaříme. Krém by měl být hustší, aby se po nabrání tvořila za lžící cestička. 
- 
Na pečicí papír na plechu dáme toustový chléb a na něj navršíme směs ze strouhánky, sýra a oleje. 
- 
Dáme zapéct do trouby na 250°C do zezlátnutí. 
- 
Na talíři polijeme krém trochou olivového oleje, vložíme opečené tousty a můžeme podávat. 
Poznámka od kuchařky
Původně jsem vařila klasickou pórkovku (stejná až do fáze rozmixování a smetany), ale pak mě popadla chuť na jemný krém…část polévky jsem tedy odebrala a postup rozšířila. Nakonec tedy byly k obědu na výběr polévky dvě 🙂 Snad Vám další pórková dobrota přijde k chuti, muškátový oříšek a tousty jsou rozšířením již vložených 😉
 
            