Pórkový smetanový krém se sýrovými tousty

51
- reklama -

Suroviny

– 1 pórek
– 10 dkg másla
– 1/2 cibule
– masox
– sůl
pepř
muškátový oříšek
– 5 větších brambor
– 1 lžíce hladké mouky
– 100 ml smetana 31%
– olivový olej
Na 1 toust:
– 1 plátek toustového chléba
– 1 lžíce strouhaného sýra
– 1 lžíce strouhanky
– 1 lžíce olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s dobře propraným a na proužky nakrájeným pórkem, přidáme mouku a krátce osmahneme.


    Zobrazit celý recept

  2. Zalijeme vodou, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, rozdrobíme masox, přidáme sůl, pepř a muškát podle chuti a vaříme doměkka.

  3. Poté rozmixujeme na hladký krém, přidáme smetanu a krátce provaříme. Krém by měl být hustší, aby se po nabrání tvořila za lžící cestička.

  4. Na pečicí papír na plechu dáme toustový chléb a na něj navršíme směs ze strouhánky, sýra a oleje.

  5. Dáme zapéct do trouby na 250°C do zezlátnutí.

  6. Na talíři polijeme krém trochou olivového oleje, vložíme opečené tousty a můžeme podávat.

Poznámka od kuchařky

Původně jsem vařila klasickou pórkovku (stejná až do fáze rozmixování a smetany), ale pak mě popadla chuť na jemný krém…část polévky jsem tedy odebrala a postup rozšířila. Nakonec tedy byly k obědu na výběr polévky dvě 🙂 Snad Vám další pórková dobrota přijde k chuti, muškátový oříšek a tousty jsou rozšířením již vložených 😉