Pórkové hovězí na žampionech

55
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 kg hovězího masa dle vlastního výběru: kýta, kližka, líčka…
sádlo nebo olej
1 středně velký pórek
400 g čerstvých žampionů
5 stroužků drceného česneku
tymián nebo rozmarýn, majoránka…
sůl
mletý pepř
vývar dle potřeby
jíška nebo záklechtka

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso můžeme připravit jak v celku, tak i pokrájené na kostky či plátky. Záleží na tom, co kdo preferuje a druh masa vybereme též dle vlastní chuti.


    Zobrazit celý recept

  2. Maso osolíme, opepříme, vložíme do hrnce s rozpáleným tukem a ze všech stran opečeme. Maso vyndáme stranou a do výpeku nasypeme pokrájený pórek, česnek a žampiony a vše necháme zesklovatět a povadnout. Maso vrátíme zpět, přidáme bylinky dle chuti, zalijeme vývarem, těsně nad maso a dusíme pod poklicí na mírném ohni nebo v troubě doměkka.

  3. Dle potřeby podléváme, otáčíme. Po změknutí masa vyndáme z vývaru vyvařenou snítku z bylinek. Zahustíme do požadované hustoty jíškou nebo záklechtkou a ještě krátce povaříme, případně dochutíme solí a pepřem. Pokud máme maso v celku, vyndáme ho před zahuštěním stranou, po chvilce pokrájíme na plátky a vrátíme do omáčky nebo rovnou rozdělíme na talíře s přílohou a přelijeme omáčkou.

  4. Podáváme s rýží, noky, knedlíkem…

Poznámka od kuchařky

Bylinkami nešetříme a vůbec se nemusíme bát, pokud použijeme majoránku, vložit ji do hrnce, již na začátku vaření, určitě nezhořkne.