Suroviny
4 i více
- 1 PL oleje a 1 PL másla
- 1 mrkev
- 1 PL hladké mouky
- 1 pórek nebo alespoň velký kus pórku –tady můžete spotřebovat i tu tmavší zelenou část (dobře oprat!)
- 1,2 l kuřecího či zeleninového vývaru, ale stačí i voda
- podle potřeby sůl a pepř
- 1 balení smetanového taveného sýra (měla jsem 2 kostky taveného čedaru a 1 kostku šunkového taveného)
- 2 vejce
- případně opečené kostičky housky
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme olej a máslo, nastrouhanou mrkev, chviličku na tuku dusíme, přisypeme mouku, promícháme a společně orestujeme. Zalijeme vývarem (já mám nejraději masový vývar z kuřecího skeletu) a přivedeme k varu.
-
Vložíme sýry, je lépe, když jsou pokrájené, snáz se rozvaří. Mrkev můžeme i vynechat, dávám ji někdy hlavně kvůli barevnému vzhledu polévky. Nakonec přidáme na jemná kolečka pokrájený pórek, zamícháme a ještě chvíli vaříme.
Kdo chce, může opepřit. Já nepepřím, pokazila by se jemná chuť polévky. Solte opatrně, sýry jsou slané. Nakonec zavaříme rozšlehaná vajíčka a máme hotovo. -
Pro větší jedlíky můžeme opéct na kousku másla na kostičky pokrájenou housku.
Když chci polévku trochu pikantnější, dám jen 1 nebo 2 kostičky taveného sýru a 50-100 g strouhané Nivy. Pak už ale většinou nesolím.