Pórková polévka s vaječnou zásmažkou

93
- reklama -

Suroviny
4 porce

Na vaječnou zásmažku:
2 polévkové lžíce oleje
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 celé vajíčko
————–
dále potřebujeme:
1 menší mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle
1/2 nakrájeného pórku -zelenou i bílou část
1,5 kostky zeleninového bujonu
2 stroužky prolisovaného česneku
1 celé vajíčko
nasekané zelené bylinky:
libeček
zelená cibulová nať
petrželka
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejeme tuk, přisypeme hladkou mouku, za stálého míchání na mírném plameni ji opražíme do zlatavé barvy (spíš světlejší).

  2. Odstavíme z plamene, vyklepneme 1 vajíčko a rychle promícháme, jako bychom dělali vaječinu – smažená vajíčka.

  3. Přilijeme 1 l horké vody, hrnec dáme zpět na plamen, rozdrobíme bujon a až voda zavaří, přidáme nachystanou zeleninu a 10 minut vaříme.

  4. Pak přidáme prolisovaný česnek, vmícháme vajíčko, ještě 2 minuty necháme provařit a máme hotovo.

    Do hotové polévky můžeme podle chuti přidat nasekané zelené bylinky (libeček, petrželka, pažitka).

Poznámka od kuchařky

Je to taková nenáročná rychlovka, kterou dělávám docela často už 33 let:-)

Zeleninu můžeme střídat podle sezony, nebo podle toho, jakou zrovna máme doma.