Pórková omáčka II.

59
- reklama -

Suroviny
2 porce

25 g oleje
25 g cibule
25 g hladké mouky
300 ml masového vývaru
100 ml mléka
60 ml sladké 12% smetany
10 g másla
sůl dle potřeby
70 g pórku + 7 g oleje

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji do sklovita orestujeme jemně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Za stálého prošlehavání metličkou zalijeme prochladlým vývarem a mlékem a necháme pozvolna důkladně provařit, cca 30 minut. Ke konci varu přidáme smetanu a případně dosolíme. Hustotu omáčky v průběhu vaření můžeme upravit přidáním vývaru nebo mléka.

  2. Pórek nakrajíme na kolečka nebo půlkolečka, osmahneme ho na tuku, přídáme lžíci vody a velice krátce podusíme. Pak ho vmícháme do omáčky a tu ještě nakonec zjemníme máslem.

Poznámka od kuchařky

Vhodnou přílohou je houskový knedlík nebo vařené brambory a vařené hovězí nebo vepřové maso. K bramborám by se ještě místo masa hodilo vařené nebo sázené vejce.