Pórková mléčná polévka s vejcem

100
- reklama -

Suroviny
5 porcí

100 g pórku
20 g másla
20 g oleje
60 g hladké mouky
400 ml mléka – dle potřeby
1,2 l vývaru nebo vody – dle potřeby
sůl
mletý pepř
1 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Pórek opláchneme, podélně rozřízneme a nakrájíme na půlkolečka. Ve větší části vývaru nebo vody s mletým pepřem a solí dle potřeby ho povaříme zhruba 5 minut. Mezitím z oleje a másla připravíme světlou jíšku. Polévku touto jíškou se zbytkem vývaru zahustíme. Následně přidáme mléko a na mírnějším příkonu tepla necháme pozvolna provářet zhruba 20 minut. Nakonec v polévce necháme srazit rozkvedlané vejce a po projití varem polévku odstavíme.

Poznámka od kuchařky

Obyčejná a rychlá polévka, já ji dělávám trochu hustější. Na jíšku se může použít jen máslo, případně jen olej. Taktéž se může z celkového množství dát více nebo méně mléka a vývaru.