
- reklama -
Suroviny
5 porcí
- 100 g pórku
- 20 g másla
- 20 g oleje
- 60 g hladké mouky
- 400 ml mléka – dle potřeby
- 1,2 l vývaru nebo vody – dle potřeby
- sůl
- mletý pepř
- 1 vejce
Postup přípravy receptu
-
Pórek opláchneme, podélně rozřízneme a nakrájíme na půlkolečka. Ve větší části vývaru nebo vody s mletým pepřem a solí dle potřeby ho povaříme zhruba 5 minut. Mezitím z oleje a másla připravíme světlou jíšku. Polévku touto jíškou se zbytkem vývaru zahustíme. Následně přidáme mléko a na mírnějším příkonu tepla necháme pozvolna provářet zhruba 20 minut. Nakonec v polévce necháme srazit rozkvedlané vejce a po projití varem polévku odstavíme.
Poznámka od kuchařky
Obyčejná a rychlá polévka, já ji dělávám trochu hustější. Na jíšku se může použít jen máslo, případně jen olej. Taktéž se může z celkového množství dát více nebo méně mléka a vývaru.
Kuchařka: Merylas