
Suroviny
- 2 pórky (cca 700 g)
- 3 brambory středně velké
- 10 g čerstvého zázvoru
- olivový olej
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření (12%)
- 1 ČL citronové šťávy
- sůl
- pepř z mlýnku
- muškátový oříšek
- kajenský pepř (podle chuti)
- dle potřeby voda
Postup přípravy receptu
-
Očistíme pórky, zelené části odřízneme, dáme je stranou a pórky nakrájíme na kolečka.
Zázvor oloupeme a jemně nastrouháme. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky. -
V hrnci rozpálíme olej, přidáme nakrájený pórek a restujeme ho po dobu tří minut za stálého míchání (pórek nesmí zhnědnout).
Přidáme nastrouhaný zázvor, kostky brambor, zeleninový vývar, hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme cca 20 minut. -
Hrnec odstavíme ze sporáku a polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu, citronovou šťávu, sůl, muškátový oříšek, mletý pepř, kajenský pepř. Polévku promícháme a ještě krátce povaříme.
Pokud by byla polévka hodně hustá, přidáme trochu vody, aby měla krémovou konzistenci. -
Zelené části pórků nakrájíme na jemné kroužky, šunku na nudličky a na pánvi s jednou lžící oleje krátce orestujeme.
Polévku nalijeme do misek a ozdobíme pórkem se šunkou.
Poznámka od kuchařky
Polévka je s přidáním kajenského pepře a čerstvého zázvoru pikantní a v chladném období nás zahřeje.









