Suroviny
5-6 porcí
- větší patka staršího chleba
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vrchovatá malá lžička mleté sladké papriky
- 1 malá lžička drceného kmínu
- 2 velké hrsti pohanky
- 1 vejce
- 1/4 celeru
- 1 lžíce sádla (nebo trochu oleje)
- pažitka
- celerová nať
- sůl
- 1 lžička Vegety (nemusíme dát)
Postup přípravy receptu
-
Chlebovou patku si nakrájíme na kostičky, cibuli na proužky, česnek na plátky a celer nastrouháme nahrubo.
-
Do hrnce si dáme sádlo (olej), necháme hodně zahřát, osmažíme cibuli s plátkama česneku dohněda, přidáme chleba a papriku, osmažíme a zalijeme vodou tolik, kolik chceme polévky. Ještě přidáme pepř, kmín a vaříme.
-
Když se nám chleba rozvaří, můžeme ho promixovat ručním mixérem, kdo nemá rád kůrkové kousky, přidáme pohanku a nastrouhaný celer, vaříme dál, až je pohanka měkká, což netrvá dlouho.
-
Dochutíme Vegetou, kdo chce, celerovou natí, dosolíme a pomalinku vlijeme rozšlehané vajíčko, ihned vypneme, promícháme a přidáme pažitku.
Poznámka od kuchařky
Většinou nám po víkendu zbyde z chleba už jen patka a ostatní suroviny jsou většinou doma a pokud nemáme zrovna pohanku, dáme ovesné vločky, nebo rýži, brambory a podobně. Může se bohatě improvizovat, jako jsem improvizovala já a polévka vyšla velmi jedle. Polévka je bezvadná pro začátečníky, jelikož je velmi lehká a celkem i rychlá!