Pondělní patková polévka

48
- reklama -

Suroviny
5-6 porcí

větší patka staršího chleba
2 cibule
2 stroužky česneku
1 vrchovatá malá lžička mleté sladké papriky
1 malá lžička drceného kmínu
2 velké hrsti pohanky
1 vejce
1/4 celeru
1 lžíce sádla (nebo trochu oleje)
pažitka
celerová nať
sůl
1 lžička Vegety (nemusíme dát)

Postup přípravy receptu

  1. Chlebovou patku si nakrájíme na kostičky, cibuli na proužky, česnek na plátky a celer nastrouháme nahrubo.


    Zobrazit celý recept

  2. Do hrnce si dáme sádlo (olej), necháme hodně zahřát, osmažíme cibuli s plátkama česneku dohněda, přidáme chleba a papriku, osmažíme a zalijeme vodou tolik, kolik chceme polévky. Ještě přidáme pepř, kmín a vaříme.

  3. Když se nám chleba rozvaří, můžeme ho promixovat ručním mixérem, kdo nemá rád kůrkové kousky, přidáme pohanku a nastrouhaný celer, vaříme dál, až je pohanka měkká, což netrvá dlouho.

  4. Dochutíme Vegetou, kdo chce, celerovou natí, dosolíme a pomalinku vlijeme rozšlehané vajíčko, ihned vypneme, promícháme a přidáme pažitku.

Poznámka od kuchařky

Většinou nám po víkendu zbyde z chleba už jen patka a ostatní suroviny jsou většinou doma a pokud nemáme zrovna pohanku, dáme ovesné vločky, nebo rýži, brambory a podobně. Může se bohatě improvizovat, jako jsem improvizovala já a polévka vyšla velmi jedle. Polévka je bezvadná pro začátečníky, jelikož je velmi lehká a celkem i rychlá!