Suroviny
- Základní sirup:
- 750 ml vody
- 1 kg cukru krupice
- pomerančová tresť
- 8 chemicky neošetřených a dobře omytých pomerančů
Postup přípravy receptu
-
Napřed si z dobře omytých pomerančů v teplé vodě odkrojíme pouze oranžovou povrchovou kůru a dáme ji do menšího hrnce a zakryjeme pokličkou (aby nám nevyprchaly aromatické látky).
-
Na základní sirup nasypeme do 750 ml vlažné vody 1 kg cukru krupice a mícháme, až se cukr úplně rozpustí.
-
Poté cukerný roztok přivedeme k varu a povaříme jej 10 minut (ne déle!). Pokud bychom sirup vařili o 2-3 minuty déle, byl by hustší a nevydržel by delší dobu skladování a zkrystaloval by. V době varu se na povrchu tvoří pěna, kterou musíme naběračkou sbírat.
-
Nyní do uvařeného základního sirupu (horkého) vložíme kůru a necháme krátce přejít varem.
-
Potom závar ihned odstavíme, zakryjeme poklicí a necháme 30 minut stát.
-
Prochladlý sirup prolijeme jemným cedníkem a buď hned upotřebíme, nebo dokonale vychladlý nalijeme do lahví a zazátkujeme.
-
Sirupy skladujeme raději v tmavých menších sklenicích, aby se častým otvíráním nezačal kazit. Otevřené láhve skladujeme nejlépe v chladničce.
Poznámka od kuchařky
Počítejte s tím, že používáte pouze přírodní suroviny, takže sirup bude samozřejmně světlejší než kupovaný, ale zato bez konzervantů a barviv :-).
Další varianty sirupů:
Citronový sirup
Základní sirup + kůra z 15 chemicky neošetřených a dobře omytých citronů(postup stejný jako u pomerančového).
Mátový sirup
Základní sirup + 100 g čerstvých, opláchnutých a dobře osušených lístků máty peprné(postup stejný jako u pomerančového).
Malinový sirup
1 kg malin zasypeme 300 g cukru a necháme 24 hodin uležet. Pak maliny rozmixujeme, prolisujeme nebo přecedíme přes plátno a šťávu 15 minut povaříme. Nakonec přidáme k základnímu sirupu, přivedeme k varu a odstavíme.
Sirup z černého rybízu
700 ml rybízové šťávy zasypeme 300 g cukru a mícháme, aby se cukr důkladně rozpustil. Pak šťávu přidáme k vařícímu základnímu sirupu, přivedeme k varu a odstavíme.