Pomerančový sirup (a jiné)

524
- reklama -

Suroviny

Základní sirup:
750 ml vody
1 kg cukru krupice
pomerančová tresť
8 chemicky neošetřených a dobře omytých pomerančů

Postup přípravy receptu

  1. Napřed si z dobře omytých pomerančů v teplé vodě odkrojíme pouze oranžovou povrchovou kůru a dáme ji do menšího hrnce a zakryjeme pokličkou (aby nám nevyprchaly aromatické látky).


    Zobrazit celý recept

  2. Na základní sirup nasypeme do 750 ml vlažné vody 1 kg cukru krupice a mícháme, až se cukr úplně rozpustí.

  3. Poté cukerný roztok přivedeme k varu a povaříme jej 10 minut (ne déle!). Pokud bychom sirup vařili o 2-3 minuty déle, byl by hustší a nevydržel by delší dobu skladování a zkrystaloval by. V době varu se na povrchu tvoří pěna, kterou musíme naběračkou sbírat.

  4. Nyní do uvařeného základního sirupu (horkého) vložíme kůru a necháme krátce přejít varem.

  5. Potom závar ihned odstavíme, zakryjeme poklicí a necháme 30 minut stát.

  6. Prochladlý sirup prolijeme jemným cedníkem a buď hned upotřebíme, nebo dokonale vychladlý nalijeme do lahví a zazátkujeme.

  7. Sirupy skladujeme raději v tmavých menších sklenicích, aby se častým otvíráním nezačal kazit. Otevřené láhve skladujeme nejlépe v chladničce.

Poznámka od kuchařky

Počítejte s tím, že používáte pouze přírodní suroviny, takže sirup bude samozřejmně světlejší než kupovaný, ale zato bez konzervantů a barviv :-).

Další varianty sirupů:

Citronový sirup

Základní sirup + kůra z 15 chemicky neošetřených a dobře omytých citronů(postup stejný jako u pomerančového).

Mátový sirup

Základní sirup + 100 g čerstvých, opláchnutých a dobře osušených lístků máty peprné(postup stejný jako u pomerančového).

Malinový sirup

1 kg malin zasypeme 300 g cukru a necháme 24 hodin uležet. Pak maliny rozmixujeme, prolisujeme nebo přecedíme přes plátno a šťávu 15 minut povaříme. Nakonec přidáme k základnímu sirupu, přivedeme k varu a odstavíme.

Sirup z černého rybízu

700 ml rybízové šťávy zasypeme 300 g cukru a mícháme, aby se cukr důkladně rozpustil. Pak šťávu přidáme k vařícímu základnímu sirupu, přivedeme k varu a odstavíme.