
Suroviny
4 porce
- Na salát:
- 2 velké pomeranče
- 1 červená cibule
- 1 hlíza fenyklu
- Na zálivku:
- 1 stroužek CZ česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce limetkové šťávy nabo citronové šťávy
- 1 lžíce najemno krájené plocholisté petržele
- sůl
- čerstvě mletý ( nejlépe bílý ) pepř
Postup přípravy receptu
-
Oloupaný česnek prolisujeme a v misce ho dobře prošleháme s olivovým olejem, citronovou (limetkovou ) šťávou a petrželkou. Osolíme a opepříme.
-
Pomeranče oloupeme a „vykožkujeme“..vyfiletujeme..nevím, jak to správně nazvat. Zkrátka to uděláme tak, že je zbavíme bílých vláken a zůstane jen oranžová dužina. Jednotlivé dílky ještě můžeme překrájet napůl. Cibuli oloupeme, fenykl očistíme. Poté obě tyto ingredience nakrájíme na tenké plátky.
-
Kousky pomeranče, cibule a fenyklu vsypeme do mísy, zalijeme dresingem a zlehka promícháme. Dáme vychladit. Podle chuti můžeme dosolit.
-
Podáváme k různým druhům minutkového masenka, špízů, nebo jen tak, jako předkrm či lehkou večeři.
Poznámka od kuchařky
Fenyklový salát jsem jedla dnes poprvé a byla jsem velmi překvapena jeho příjemnou, jemnou a delikátní chutí.
Jak mi prozradila maris, opravdu voní trochu po anýzu a ta vůně mi připomíná, že tak nějak podobně voněl dětský „protiprdíkový“ čajík.
Do podobných přidávám recept od Andrejky, který se liší jen zálivkou.