
Suroviny
8-9 litrů
- 4 velké pomeranče i s kůrou
- 2 citrony i s kůrou
- 500 g mrkve, 75 g cukru
- 50 g kyseliny citronové
- voda
Postup přípravy receptu
-
Pomeranče a citrony si vydrbeme kartáčkem do čista, vyndáme jadýrka a nařežeme na hrubé kusy do většího hrnce, mrkev očistíme, nakrájíme a přidáme do hrnce.
-
Zalijeme vodou, aby byly suroviny potopené a vaříme v hrnci tak 2 hodiny, až se vše rozpadá, nebo v tlakovém hrnci 1 hodinu.
-
Dáme zchladnout a zatím si svaříme 8 litrů vody, cukr a kyselinu citronovou, pak dáme také chladnout.
-
Hrnec s ovocem a mrkví přecedíme, zbytek rozmixujeme, nebo vymačkáme přes plátýnko. Necháme úplně vychladnout, smícháme všechno dohromady, zamícháme a stáčíme do čistých lahví a uchováváme v chladnu i v lednici.
Poznámka od kuchařky
Džus dělám každý rok na začátku letní sezony a vydrží nám, ještě si ho někdy ředíme bublinkovou vodou. Kdo nemá rád chuť citronové kůry, může jí vyhodit a nebo citron vymačkat. Od koho mám recept už vůbec nevím, je to plno let.