Pomerančovo-citronový džus

54
- reklama -

Suroviny
8-9 litrů

4 velké pomeranče i s kůrou
2 citrony i s kůrou
500 g mrkve, 75 g cukru
50 g kyseliny citronové
voda

Postup přípravy receptu

  1. Pomeranče a citrony si vydrbeme kartáčkem do čista, vyndáme jadýrka a nařežeme na hrubé kusy do většího hrnce, mrkev očistíme, nakrájíme a přidáme do hrnce.

  2. Zalijeme vodou, aby byly suroviny potopené a vaříme v hrnci tak 2 hodiny, až se vše rozpadá, nebo v tlakovém hrnci 1 hodinu.

  3. Dáme zchladnout a zatím si svaříme 8 litrů vody, cukr a kyselinu citronovou, pak dáme také chladnout.

  4. Hrnec s ovocem a mrkví přecedíme, zbytek rozmixujeme, nebo vymačkáme přes plátýnko. Necháme úplně vychladnout, smícháme všechno dohromady, zamícháme a stáčíme do čistých lahví a uchováváme v chladnu i v lednici.

Poznámka od kuchařky

Džus dělám každý rok na začátku letní sezony a vydrží nám, ještě si ho někdy ředíme bublinkovou vodou. Kdo nemá rád chuť citronové kůry, může jí vyhodit a nebo citron vymačkat. Od koho mám recept už vůbec nevím, je to plno let.