
Suroviny
- 200 ml (g) vody
- 1 vejce
- 100 g sádla
- 100 g cukru
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 600 g hladké mouky
- 30-35 g droždí
- Náplň:
- vanilkový cukr
- kandovaná pomerančová kůra
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto dáme do pekárny (sádlo rozehřáté, zchladlé) a použijeme program Těsto. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na nestejné poloviny. Menší bude na „okvětní lístky“, větší na roládu (střed květu).
-
Menší polovinu rozdělíme na 10-12 kousků a každý zakulaťme. Po krátkém odpočinku je rozválíme na kulaté placky, každou rozřízneme (neprořízneme okraj) na šest dílků (cípů) a ty ohneme ven z kruhu – vznikne okvětí slunečnice s prázdným středem.
-
Zbytek těsta rozválíme na obdélníkový plát, posypeme kandovanou kůrou a vanilkovým cukrem a zavineme do rolády, kterou nakrájíme na 10-12 dílů (podle počtu květů).
-
Dílky posadíme do kruhů řeznou ranou nahoru a pečivo necháme nakynout. Pak opatrně potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (180-200°C/asi 17-20 minut).
Poznámka od kuchařky
Slunečnice jsou docela rychle vytvarované, není to nic složitého.
Jsou měkounké a nevysušené i na druhý den po upečení.
Je to sladké pečivo, velice vhodné pro různé varianty:
– místo vody můžete použít pomerančový džus
– do těsta by nebylo marné přidat pro vůni strouhanou pomerančovou kůru
– slunečnice můžete určitě udělat s jinou náplní (podle momentální chutě)
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/









