Pomerančové slunečnice

69
- reklama -

Suroviny

200 ml (g) vody
1 vejce
100 g sádla
100 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
600 g hladké mouky
30-35 g droždí
Náplň:
vanilkový cukr
kandovaná pomerančová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na těsto dáme do pekárny (sádlo rozehřáté, zchladlé) a použijeme program Těsto. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na nestejné poloviny. Menší bude na „okvětní lístky“, větší na roládu (střed květu).

  2. Menší polovinu rozdělíme na 10-12 kousků a každý zakulaťme. Po krátkém odpočinku je rozválíme na kulaté placky, každou rozřízneme (neprořízneme okraj) na šest dílků (cípů) a ty ohneme ven z kruhu – vznikne okvětí slunečnice s prázdným středem.

  3. Zbytek těsta rozválíme na obdélníkový plát, posypeme kandovanou kůrou a vanilkovým cukrem a zavineme do rolády, kterou nakrájíme na 10-12 dílů (podle počtu květů).

  4. Dílky posadíme do kruhů řeznou ranou nahoru a pečivo necháme nakynout. Pak opatrně potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (180-200°C/asi 17-20 minut).

Poznámka od kuchařky

Slunečnice jsou docela rychle vytvarované, není to nic složitého.

Jsou měkounké a nevysušené i na druhý den po upečení.

Je to sladké pečivo, velice vhodné pro různé varianty:

– místo vody můžete použít pomerančový džus

– do těsta by nebylo marné přidat pro vůni strouhanou pomerančovou kůru

– slunečnice můžete určitě udělat s jinou náplní (podle momentální chutě)

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/