
Suroviny
- 250 g tofu natural
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce oleje
- sůl
- petržel
- grilovací koření
- pepř
- česnek
- (a další přísady na dochucení- různé bylinky, uzenina, oblíbené koření…)
Postup přípravy receptu
-
Tofu spolu s olejem rozmixujeme na hladkou pastu. Vmícháme jedlou sodu a necháme v chladu alespoň 15 minut odpočinout. Poté osolíme a vmícháme zvolené přísady na ochucení.
Poznámka od kuchařky
Inspirovala jsem se recepty na domácí tavený sýr, vyráběný z tvarohu a jedlé sody (http://www.toprecepty.cz/recept/31480-domaci-taven…). Říkala jsem si, že když to jde z tvarohu, mohlo by to jít i z tofu. Tvarohovou variantu bohužel z důvodu bezmléčné diety nemohu otestovat, takže nevím, jestli je výsledek podobný původnímu receptu, ale i kdyby nebyl, jedná se o moc dobrou pomazánku. Soda tofu hodně nadlehčí, výsledná pomazánka je jemná a krémová.
Podle původního receptu se má pomazánka po odležení se sodou krátce prohřát na pánvičce, ale nevařit. Tento krok jsem vynechala, možná to ale příště zkusím.