Suroviny
- jogurt
- sůl
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Choceňský nebo Hollandia jogurt vyklopíme do sítka a necháme odkapat, nejlépe přes noc. Pokud je ještě mokrý, hrudku jogurtu obrátíme a necháme ještě odkapat, ale většinou už to není nutné. Odkape asi polovina hmotnosti. Pak mírně osolíme a promícháme s pokrájenou pažitkou.
Poznámka od kuchařky
Na odkapání můžete použít i sáček, který se používá na lisování ovocných šťav.
Tohle jsou jedny z mála jogurtů, které obsahují živé kultury a jdou zcedit. Jiné jogurty (kromě řeckého) ani nezkoušejte, protečou jako bláto.
Tekutina která odkape je vynikající na zadělání kynutého těsta místo mléka – těsto je neuvěřitelně nadýchané!
Odkapaný jogurt můžete použít jako základ dalších pomazánek místo tvarohu nebo části majonézy. Vynikající je např. u česnekové pomazánky (tavený sýr, odkapaný jogurt, lžíce majonézy, česnek)