
- reklama -
Suroviny
- 2 hrstě čočky – ve studené vodě máčet alespoň 2 hodiny, lépe přes noc
- 1 PL sádla či jiného tuku pod cibuli
- 1 střední cibule – nakrájet drobně a osmažit do růžova
- vývar (měla jsem z uzeného) nebo vodu
- 1 větvičku tymiánu nebo trochu rozemnuté majoránky či saturejky
- cca 4 stroužky česneku (množství podle vlastní chuti)
- sůl, pepř
- pár kapek worcesteru
- 1 PL hořčice plnotučné
- Majolka® podle potřeby
- 1 vejce vařené natvrdo
- petrželka nebo zelená část jarní cibulky – nakrájet drobně
Postup přípravy receptu
-
Na tuku osmahneme cibuli do růžova, přidáme slitou a propláchnutou čočku, orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou asi 1 cm nad čočku a přidáme snítku tymiánu. Přikryjeme poklicí a dusíme doměkka.
-
Potom vyndáme větičku tymiánu, čočku necháme vychladnout, přidáme k ní pokrájené stroužky česneku a rozmixujeme.
-
Směs osolíme, opepříme, zakápneme worcesterem, vmícháme hořčici a majolku a nakonec posekané vařené vajíčko.
Pokud máme něco zeleného, tak buď vmícháme nebo necháme na ozdobu. -
Mažeme na plátky rohlíků a zdobíme podle svých preferencí.
Poznámka od kuchařky
Čočku jsem připravovala ve větším množství k uzenému masu a na pomazánku jsem si jen část odebrala.
Kuchařka: Nadja