
Suroviny
- 200 g očištěné dýně Hokkaido
- 400 g žervé (použila jsem domácí Lučinu ze dvou ½ kg jogurtů)
- 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
- 3 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce Francouzské hrubozrnné hořčice
- 1 plátek másla (cca 1cm silný)
- sůl podle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Dobře umytou, semínek zbavenou, ale neoloupanou dýni nakrájíme na drobnější kostičky.
-
V kastrolu rozehřejeme plátek másla, přidáme dýni a orestujeme. Zakápneme malým množstvím vody a pod pokličkou dusíme přibližně 8 minut. Poté necháme případnou tekutinu prudce odpařit a dýni necháme vystydnout.
-
Chladnou dýni rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme žervé a dobře ušleháme.
-
Dále přidáme cibuli, chilli omáčku a hořčici a opět všechno dobře promícháme.
-
Podle potřeby dochutíme solí a dáme vychladit.
Pomazánku mažeme na pečivo, nebo ji použijeme jako podklad na obložené chlebíčky.
Poznámka od kuchařky
Potřebovala jsem nějaký“neotřelý“podklad na obložené chlebíčky a protože mám větší množství hokkaido , tak jsem zaimprovizovala. Pomazánka měla úspěch i bez obložení.
Na“Lučinu“ jsem použila dva nízkotučné půlkilové jogurty 0,5%. Nepřidávala jsem žádnou šlehačku, ani smetanu a chuťově to nebylo poznat.