Suroviny
- 1/2 středního celeru
- 2 mrkve
- 3/4 skleničky Majolky®
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- 1/2 citronu
- celý barevný pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Celer a mrkev oloupeme.
-
Celer nastrouháme na jemném struhadle a zakapeme citronovou šťávou vymačkanou z polovičky citronu (pokud nemáme vymačkávač, dělejme to přes ruku, aby nám tam nenapadaly semínka).
-
Nastrouháme mrkev (také na jemno), přidáme majolku a zakysanou smetanu, vše řádně opepříme čerstvě na hrubo nadrceným pepřem a mírně osolíme.
-
Se solí raději nepřeháníme, pomazánka se dá podle chuti dosolit na pečivu – hodí se jak na bílé tak i na tmavé.
Poznámka od kuchařky
Poměry Majolky® a zakysané smetany lze podle chuti a lásky k „light“ jídlům upravovat, ale úplně bez majonézy to není ono. Plně soft verze využívá místo smetany jogurt.
Pomazánka je nejen velmi chutná – většinou dokáže přesvědčit i lidi, kteří celer nenávidí – ale také hodně zdravá, celer se hodí například při problémech s ledvinami či močovou soustavou a navíc obsahuje různé vitamíny a minerály. Jak ho pěstovat, co v sobě má a další zajímavé recepty s využitím této zeleniny zde – https://www.zahradaapriroda.cz/celer-bulvovy/