Suroviny
4 porce
- 300 g libovějšího bůčku
- 1,5 litru vody
- 2 červené řepy
- 2 brambory
- 1 větší cibule
- 1 hrst fazolových lusků
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 500 g hlávkového zelí
- 1 pórek
- 1 lžíce másla
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- mletý pepř
- ocet
- 4 oloupaná a pokrájená rajčata
- petrželka
- kopr
- pažitka
- 1/4 litru zakysané smetany
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Umyté maso dáme vařit do osolené vody. Po hodině vaření přidáme jednu očištěnou a na proužky nakrájenou červenou řepu, na kostky pokrájené brambory, očištěné fazolové lusky vcelku a na kolečka pokrájenou cibuli. Vaříme mírným varem ještě asi čtvrt hodiny.
-
Potom na másle osmažíme očištěnou, na malé kousky pokrájenou kořenovou zeleninu, zelí pokrájené na proužky a pór na kolečka. Takto připravenou zeleninu přidáme do hrnce k masu a ještě vaříme.
-
Zvlášť v malém množství vody uvaříme očištěnou druhou červenou řepu, pokrájenou na kolečka. Přidáme k ní bobkový list a česnek. Uvařené maso vybereme, pokrájíme a vložíme zpět do vývaru.
-
Vývar z červené řepy přilijeme k masovému vývaru, který dochutíme mletým pepřem, octem a rajčaty (protlakem). Do hotového boršče přidáme nadrobno nasekanou petrželku, kopr a pažitku. Kyselou smetanu přidáme do polévky až na talíři.