Poloninský boršč

57
- reklama -

Suroviny
4 porce

300 g libovějšího bůčku
1,5 litru vody
2 červené řepy
2 brambory
1 větší cibule
1 hrst fazolových lusků
1 mrkev
1 petržel
1 malý celer
500 g hlávkového zelí
1 pórek
1 lžíce másla
1 bobkový list
2 stroužky česneku
mletý pepř
ocet
4 oloupaná a pokrájená rajčata
petrželka
kopr
pažitka
1/4 litru zakysané smetany
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Umyté maso dáme vařit do osolené vody. Po hodině vaření přidáme jednu očištěnou a na proužky nakrájenou červenou řepu, na kostky pokrájené brambory, očištěné fazolové lusky vcelku a na kolečka pokrájenou cibuli. Vaříme mírným varem ještě asi čtvrt hodiny.


    Zobrazit celý recept

  2. Potom na másle osmažíme očištěnou, na malé kousky pokrájenou kořenovou zeleninu, zelí pokrájené na proužky a pór na kolečka. Takto připravenou zeleninu přidáme do hrnce k masu a ještě vaříme.

  3. Zvlášť v malém množství vody uvaříme očištěnou druhou červenou řepu, pokrájenou na kolečka. Přidáme k ní bobkový list a česnek. Uvařené maso vybereme, pokrájíme a vložíme zpět do vývaru.

  4. Vývar z červené řepy přilijeme k masovému vývaru, který dochutíme mletým pepřem, octem a rajčaty (protlakem). Do hotového boršče přidáme nadrobno nasekanou petrželku, kopr a pažitku. Kyselou smetanu přidáme do polévky až na talíři.